Taxa clawback, modificată din nou de Guvern

senat
senat

Guvernul a decis, marţi, să modifice din nou, prin ordonanță de urgență, formula de calcul a taxei clawback impusă producătorilor de medicamente, printr-un sistem în care vor fi luate în calcul atât cota de piaţă a fiecărui producător, cât şi ritmul de creştere a pieţei în ansamblu.

Inițial, ordonanța Guvernului Boc a suportat unele modificări în Senat, aceștia constatând că formula de calcul a taxei clawbac, elaborată de ministrul Ialomițianu, era inaplicabilă, urmând ca deputații să o aducă la o formă acceptabilă, fără ca sistemul sanitar să fie blocat de la 1 ianuarie 2012. Intrată în dezbaterea Camerei, ordonanța inițială nu a mai apucat să fie dezbătută, deoarece Guvernul a modificat din nou taxa clawback printr-o nouă ordonanță de urgență. Explicația poate fi simplă în acest caz: și deputații erau convinși de modul inoperabil de colectare a taxei, urmând să modifice varianta Guvernului, fapt ce putea duce la punerea în pericol a acordului cu FMI.

Astfel, potrivit noii ordonanțe,  taxa clawback va reprezenta două treimi din cota de piaţă a producătorului respectiv şi o treime din ritmul de creştere a pieţei.  Până în prezent, taxa clawback a fost calculată în raport cu consumul total de medicamente, nu în funcţie de cota individuală a fiecărui producător.

Totuși, la stabilirea taxei va fi luat în calcul în continuare preţul de raft al medicamentelor (care include TVA şi adaosul comercial), nu preţul de producător, ceea ce înseamnă că se va plăti și taxa pe TVA, fapt nemaiîntâlnit în nicio țară până acum.

În amendamentul înaintat în Parlament, ministrul Finanţelor a mai propus ca valoarea vânzarilor individuale trimestriale de referinţă de medicamente ale fiecărui producător să fie stabilită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin aplicarea ponderii vânzărilor de medicamente în totalul vânzarilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătaţii din anul 2011 asupra unei valori a vânzarilor totale trimestriale de referinţă de 1.425 milioane lei, scrie Mediafax.

Valoarea de 1,425 milioane lei a vânzărilor totale trimestriale de referinţă a fost determinată pe baza sumelor înscrise în proiectul de buget pe anul viitor pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în serviciile de dializă (sume în valoare totală de 5,7 miliarde lei).

Pentru producătorii care nu au avut vânzari de medicamente suportate din Fondul naţional unic şi din bugetul ministerului până la 31 decembrie 2011, valoarea vânzarilor individuale trimestriale de referinţă va fi egală cu zero.

Conform noului sistem, contribuţia este corelată cu ponderea fiecărui plătitor în vânzările totale de medicamente suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Producătorii de medicamente au reclamat însă în continuare că sistemul este deficitar, arătând, printre altele, că taxa clawback actuală se aplică inclusiv la TVA colectat pe vânzări de medicamente, ceea ce încalcă principiile Codului Fiscal.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România susţine, de asemenea, că taxa clawback este injustă, ineficientă şi nu rezolvă problemele din sistemul sanitar, în timp ce Camera de Comerţ Americană în România consideră că actuala formă a taxei limitează dezvoltarea investiţiilor în domeniul farmaceutic.

Citește și:

Gheara în gât Legea ”ghearei”, amendată în unanimitate de Senat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel