Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că în România nivelul de intermediere bancară este foarte scăzut şi că băncile preferă să cumpere titluri de stat "în loc să finanţeze firmele", precizând însă că aceasta nu este o caracteristică generală.
"Suntem în faţa unei realităţi, aproape un fel de cerc vicios - nivelul de intermediere bancară este foarte scăzut. V-o spun nu ca preşedinte al Senatului, nu ca om politic, ci ca om care am făcut mai mult de 15 ani business şi m-am lovit de sistemul bancar. Bunicul meu, care era fost negustor, pe vremea aceea nu erau oameni de afaceri, la un moment dat, visa. În '68 a venit de Gaulle la Bucureşti şi mi-a spus să-l întâmpinăm: 'Dacă vine de Gaulle, vin americanii (...) şi ne apucăm de afaceri din nou', 'Tu nu ai un leu. Cu ce să faci afaceri?!', 'Să ştii că afaceri cu bani ştiu toţi proştii să facă!'. Adică mă duc la bancă, iau credit şi finanţez business-ul. Realitatea în România este şi următoarea. Nu spun că asta este caracteristica generală. Băncile, în loc să finanţeze firmele, 'Ce să-mi iau eu bătaie de cap? Să stau să fac analiza de risc. Nu-i mai simplu să cumpăr titluri de stat?", a afirmat Tăriceanu, la audierea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în Comisiile economică şi de buget-finanţe din Senat.
Vezi și: Pensionarii obligații. Ce trebuie să facă pentru a primi pensia lunar
Tăriceanu a menţionat însă că a cumpărat titluri de stat în 2008 pentru a da un semnal de încredere în economie.
"Apropo! Vreau să vă spun, domnul guvernator, că şi eu am finanţat economia românească şi eu am cumpărat, la un moment dat, titluri de stat în 2008 pentru că voiam să dau un semnal că am încredere în economie şi am cumpărat titluri de stat şi nu pot să spun că regret. (...) Dorinţa mea şi a dumneavoastră, sunt convins, este aceeaşi. Cum facem să stimulăm economia, cum facem să contribuim la întărirea capitalului românesc? Prin urmare, cred că între operaţia facilă de a cumpăra titluri de stat şi a finanţa firmele, evident e mai complicată varianta a doua. Şi băncile aleg varianta care le aduce câştigul cel mai sigur, simplu, fără bătaie de cap prea multă. Cum facem însă să schimbăm puţin comportamentul ăsta, pentru că aşa, şi peste cinci ani poate, o să ne trezim mai mult sau mai puţin în aceeaşi situaţie, ameliorată puţin, dar insuficient", a adăugat Tăriceanu.
Marţi, Mugur Isărescu şi membrii Consiliului de Administraţie al BNR au fost audiaţi într-o şedinţă comună a Comisiilor economică şi de buget-finanţe din Senat.
Vezi și: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 13 februarie 2019 - POST
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu