Supervizor FOTE 2013, uimit de organizarea românească: N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva

România reintră în circuitul marilor evenimente sportive olimpice, la 32 de ani după Universiada din 1981, în calitate de gazdă a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European - FOTE 2013. Doar că modul în care autoritățile române au pregătit competiția i-au surprins pe reprezentanții Comitetului Olimpic European. "N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva", a fost comentariul supervizorului FOTE 2013, din partea organismului european.

Comitetul de organizare al FOTE 2013, condus de edilul Braşovului, George Scripcaru,  are un "super-şef" ad-hoc de o săptămână: Katerina Nykova, din Cehia, manager în cadrul Comitetului Olimpic European şi supervizor al FOTE 2013 din partea acestui organism, alături de norvegianca Guro Lum, scrie gandul.info. Oficialul european a rezumat în două cuvinte experienţa pe care o trăieşte cu organizarea competiției internaționale: "Romanian way!.

"În 2007, când a depus dosarul de candidatură, şi apoi în 2008 când aceasta a fost aprobată, România a promis că totul va merge ca la carte. Ca apoi să constatăm că timp de câţiva ani nu s-a mişcat mai nimic. Şi apoi, dintr-o dată, acum o lună, toţi cei care se ocupă de organizare au intrat în fiebere, au început să dea în clocot, pur şi simplu. N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva, să nu faci nimic timp de patru ani şi să te apuci de treabă cu doar o lună înainte de data începerii festivalului. Mă refer la organizare, pentru că, în ceea ce priveşte construirea sau modernizarea bazelor sportive pentru competiţii, cu excepţia celui de-al doilea patinoar, cel din Poiana Braşov, care ne-a scos peri albi, toate au fost realizate la timp şi se prezintă excelent, din toate punctele de vedere", a declarat Katerina Nykova.

Oficialul european a constatat că România nu are niciun fel de experiență, privind organizarea unei astfel de competiții, însă recunoaște că lucrurile s-au mișcat foarte rapid și este convinsă că finalul va fi unul pe măsura eforturilor depuse: "Organizatorii români sunt plini de bune intenţii, dar n-au nici un fel de experienţă în organizarea unor astfel de evenimente, mai ales când mai au parte şi de schimbări de guvern, după cum mi-au spus când i-am întrebat ce şi cum. Şi atunci am hotărât să revin cât mai repede şi să le dau o mână de ajutor, ceea ce am şi făcut. Iar acum lucrurile nu numai că se mişcă, dar se mişcă foarte rapid, de aceea sunt nu doar optimistă, sunt sigură că nu mai există nici un risc ca lucrurile să nu iasă bine, aşa cum ne dorim cu toţii".

Asta a însemnat pentru cehoaica Katerina Nykova "Romanian way". "A fost o experienţă foarte specială, de care însă nu cred că o să mai am parte vreodată!", mai spune ea. Lansează, însă, şi "o rugăminte personală, din tot sufletul": "Mediatizaţi cât de mult puteţi acest festival în ziarul dumneavoastră şi mobilizaţi, mobilizaţi lumea să vină în număr cât mai mare la competiţiile FOTE 2013, ar fi păcat să nu o facă!".

Programat în intervalul 17-22 februarie, FOTE 2013 aduce în Romania circa 1500 de sportivi, băieţi şi fete cu vârste între 14-18 ani, din 45 de ţări europene, care vor concura la opt discipline sportive: schi alpin (slalom special, uriaş şi paralel), patinaj artistic şi patinaj viteză în Poiana Braşov, schi fond şi snowboard la Predeal, biatlon la Cheile Grădiştei, sărituri cu schiurile la Râşnov şi hochei pe gheaţă la Braşov. Echipa României este alcătuită din 60 de sportivi - 42 de băieţi şi 18 fete - care vor concura la toate disciplinele sportive, sub îndrumarea unui colectiv tehnic de 34 de specialişti.

Satul Olimpic va fi gazduit de Poiana Braşov, de unde sportivii, staff-urile tehnice şi oficialii vor fi transportaţi cu autocarele, microbuzele şi limuzinele la bazele sportive şi înapoi.

Ceremonia inaugurală - singura la care intrarea va fi permisă doar pe bază de invitaţie, din cauza capacităţii reduse a arenei, în rest accesul fiind liber la toate competiţiile - va începe, la ora 19,30, cu defilarea sportivilor din cele 45 de ţări participante, care va fi deschisă, conform tradiţiei, de delegaţia Greciei şi încheiată de cea a ţării gazdă, România.

În galeria invitaţilor de "grad zero" la ceremonia de deschidere FOTE 2013 sunt așteptați președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, precum și preşedinţii CIO, Jacques Rogge, şi OEC, Patrick Hikey.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel