Un judecător a ordonat Departamentului de Stat american să revizuiască și să determine posibila desecretizare a 14.900 documente referitoare la candidata democrată la președinția SUA, fosta secretară de stat Hillary Clinton. Potrivit Reuters, se crede că majoritatea documentelor respective ar fi e-mailuri trimise sau primite de Clinton, identificate ca urmare a unei anchete a Biroului Federal de Investigații privind utilizarea unui server privat pentru corespondența oficială.
Documentele fac parte dintr-o arhivă predată de FBI Departamentului de Stat, la finalul anchetei care a conchis că Clinton a fost "extrem de neglijentă" în manipularea unor informații sensibile. FBI nu a recomandat însă inculparea ei din acest motiv.
Departamentul de Stat ar putea face publică prima tranșă de documente în octombrie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie. Adversarii candidatei Partidului Democrat încearcă să dovedească, folosind scandalul e-mailurilor, că fosta secretară de stat nu prezintă încredere ca președinte.
[citeste si]
Judecătorul de curte districtuală a Statelor Unite, James Boasberg, care coordonează un grup de procese intentate pentru a face publice e-mailurile lui Hillary Clinton, a făcut anunțul privind noul pachet de documente în aceeași zi în care organizația conservatoarea Judicial Watch a publicat o tranșă de e-mailuri obținute printr-un proces. Documentele la care se referă magistratul nu ar face parte, potrivit Reuters, dintre cele 55.000 de pagini de e-mailuri predate deja de Clinton Departamentului de Stat după ce scandalul a devenit public anul trecut. Un oficial guvernamental a declarat agenției, sub rezerva anonimatului, că ar fi vorba mai ales de e-mailuri trimise sau primite de Clinton, unele personale, altele de lucru.
Potrivit organizației, e-mailurile arată că unii donatori către fundația caritabilă a familiei Clinton încercau să ajungă la Hillary Clinton, în timpul mandatului ei la Departamentul de Stat între 2009 și 2013. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News