STS, despre propunerea Minorităților: Un director militar al STS nu ar trebui numit prin procedură parlamentară

sts
sts

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) precizează că se află deja sub control parlamentar și explică faptul că directorul instituției, dacă va fi ales din rândul militarilor, nu ar trebui numit de Parlament, pentru că astfel s-ar politiza statutul de militar. Instituția a făcut aceste precizări la solicitarea DC News, după ce grupul Minorităților din Parlament a propus "trecerea STS sub control parlamentar" și numirea directorului acesteia de către Legislativ.

Propunerea minorităților, care implică  preluarea de către ministerul de Interne a serviciului 112, este susținută de premierul Victor Ponta. Proiectul de lege privind reorganizarea STS a fost retrimis, luni, de plenul Camerei Deputaților la comisiile de specialitate pentru a fi modificat.

Purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Adrian Fulea, a transmis DC News că instituția nu comentează propunerile legislative care o vizează, rezumându-se la a preciza că STS este deja sub control parlamentar. "STS raportează Comisiilor de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, în scris sau verbal, atunci când i se solicită".

Potrivit art. 1, alineatul 5 din legea în baza căreia funcționează STS, 92/1996, ” Serviciul de Telecomunicații Speciale are structură militară și face parte din sistemul național de apărare”. Serviciul este în prezent condus de generalul Marcel Opriș.

"Problema reală este dacă directorul STS trebuie să fie militar sau civil cu angajament politic. Dacă ar fi militar nu ar trebui să existe procedură parlamentară la numire deoarece s-ar politiza statutul de millitar", spune Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Reorganizarea STS a născut un nou conflict în USL. Uniunea Social Democrată (PSD, PC, UNPR) și Minoritățile susțin acest proiect legislativ, în timp ce PNL, prin vocea liderului Camerei Deputaților, Codrin Scutaru, a anunțat că liberalii se vor abține la votul în plen. Scutaru a declarat, marți, că STS este deja sub control parlamentar, iar punerea acestei instituții în același plan cu SIE și SRI este un lucru periculos.

Schimbarea organizării STS a fost propusă după tragedia din Apuseni, când Guvernul a susținut că instituția care se ocupă de securizarea comunicațiilor este și ea vinovată de eșecul misiunii de căutare. STS a replicat că rolul structurii de telecomunicații este de a prelua coordonatele primite de la celula operatorului de telefonie mobilă și de a le transmite mai departe serviciilor de intervenții. STS a adăugat că nu interpretează datele, nu face hărțile, iar suprafața foarte mare a arealului de căutare este din cauza amplasării dispersate a celulelor operatorului de telefonie mobilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel