La Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe se fac angajări. Tinerii români îşi pot construi cariere în cele două servicii secrete ale statului român. La SRI se derulează programe de licenţă şi de masterat, iar la SIE se fac recrutări directe bazate pe anumite aptitudini.
Pentru Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", SRI a început înscrierile pentru studiile universitare, dar și pentru masterat. Perioada de înscriere este până pe 15 februarie 2012.
Pentru Academia, SRI are două specializări:, "Psihologie-informaţii" şi "Studii de securitate şi informaţii", iar examenele pentru această formă de învăţământ se vor desfăşura între 16 şi 20 iulie. La specializarea "Psihologie-informaţii" sunt scoase la concurs 12 locuri de băieţi şi trei de fete, iar la specializarea "Studii de securitate şi informaţii" sunt scoase la concurs şase locuri de băieţi şi trei de fete.
Pentru absolvenți de facultate, SRI pregătește tineri pentru studiile de masterat în în specializările "Intelligence şi securitate naţională" şi "Analiză de Intelligence". Înscrierea candidaţilor se desfăşoară în perioada 9 ianuarie - 15 februarie, iar concursul de admintere se va desfăşura pe 8 şi 9 septembrie. Durata programului este de patru semestre.
"Candidaţii declaraţi „Admis” vor fi încadraţi în Serviciul Român de Informaţii, urmând ca prin cursurile menţionate să dobândească în plan profesional competenţele necesare exercitării atribuţiilor de ofiţeri de informaţii operativi, respectiv ofiţeri de informaţii analişti", se menţionează pe site-ul Serviciului Român de Informaţii.
La specializarea "Intelligence şi securitate naţională" sunt scoase la concurs zece locuri (dintre care 8 pentru bărbaţi şi două pentru femei), iar la specializarea "Analiză de Intelligence" sunt scoase la concurs tot zece locuri (dintre care 8 pentru bărbaţi şi două pentru femei). Nota finală se va calcula în felul următor: 20% proba pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a unei limbi străine, 40% proba pentru evaluarea nivelului de cultură generală şi 40% punctajul obţinut de candidaţi la testul de inteligenţă.
Încadrările în cadrul SIE se fac doar în mod direct, neexistând cursuri universitare de licenţă sau masterat. Oferta de angajarea SIE cuprinde patru domenii de activitate: operativ, analiză-sinteză, specialişti şi pază.
Cei care îşi doresc să fie angajaţi operativi SIE trebuie să fie absolvenţi cu licenţă ai unor instituţii de învăţământ superior acreditate şi vârsta de maximum 35 de ani. Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj. Disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie, iar timpul de lucru este flexibil. În SIE se poate intra şi fără diplomă de licenţă
Pentru domeniul analiză-sinteză, media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare. Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidatul trebuie să aibă inteligenţa de nivel superior, cunoştinţe foarte bune de cultură generală, capacitate de analiză, sinteză, elaborare şi interpretare a informaţiei, exprimare clară şi concisă a ideilor. Necesitatea de perfecţionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continuă, precum şi aptitudini de învăţare şi comunicare de nivel superior.
În ceea ce priveşte specialiştii SIE, recrutarea şi selecţia se realizează în funcţie de existenţa unor posturi vacante în Serviciu şi are la bază performanţele universitare, licenţele şi acreditările deţinute, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate.
Pentru domeniul pază, candidaţii trebuie să aibă doar liceul terminat, vârsta maximă de 30 de ani şi o înălţime minimă de 1,70 metri, dar și o memorie vizuală, o bună percepţie a spaţiului şi timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua şi lua decizii, viteză bună de reacţie şi minime abilităţi tehnice. Disponibilitatea de a lucra în exterior este o cerință obligatorie.
Citește și:SRI face recrutări. Vezi condițiileFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu