SRI, bun de plată în procesul interceptărilor ilegale cu Dinu Patriciu

patriciu
patriciu

Magistraţii ÎCCJ au respins vineri ca inadmisibilă cererea SRI de revizuire a sentinţei prin care omul de afaceri Dinu Patriciu urma să primească daune de aproximativ 50.000 de lei, după ce a câştigat procesul în care a acuzat că telefoanele i-au fost ascultate ilegal. SRI i-a achitat daunele omului de afaceri Dinu Patriciu, după ce decizia luată de instanţă în proces a fost pusă în aplicare, au declarat, vineri, pentru NewsIn, reprezentanţii SRI.

Autor: Alexandra Sandu

Procesul a început în luna Februarie 2007:  avocaţii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva Serviciului Român de Informaţii, pentru că acesta a interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri, timp de mai multi ani. Tribunalul Bucureşti a stabilit pe data de 11 mai 2007 că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la intimitate, prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătoria Sectorului 5 a încuviinţat, în 2 decembrie 2011, executarea silită a SRI, la cererea omului de afaceri Dinu Patriciu, care a solicitat plata daunelor de aproximativ 50.000 de lei obţinute în procesul în care a acuzat ascultarea ilegală a telefoanelor,însă oficialii SRI afirmă că suma a fost plătită din august.

Patriciu s-a adresat Judecătoriei Sectorului 5 în luna octombrie, când a făcut o cerere de executare silită a SRI, pentru a îi fi plătite daunele morale în valoare de 50.000 de lei decise definitiv în luna februarie, în procesul în care a acuzat că telefoanele i-au fost ascultate ilegal.

Tribunalul Bucureşti a stabilit că interceptarea de către SRI a convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu are "caracter ilicit, iar fapta a fost săvârşită cu vinovăţie", se arată în motivarea sentinţei prin care Tribunalul Bucureşti a condamnat SRI să-i plătească despăgubiri omului de afaceri. Magistraţii au invocat, în motivarea sentinţei, mai multe pe hotărâri ale CEDO, conform cărora Legea 51/1991 privind siguranţa naţională, în baza căreia SRI a interceptat convorbirile lui Dinu Patriciu, încalcă drepturile omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel