SOLUȚIA pentru românii cu CREDITE în FRANCI, un precedent judiciar

150.000 de români au credite ipotecare în franci. Francul a ajuns la 4,5 lei, miercuri, la BNR. O parte dintre români, care s-au împrumutat când francul nu depășea doi lei, ar putea intra în incapacitate de plată. 

În aceeași situația a fost un buzoian. În martie 2007, Ovidiu Olteanu, din Buzău, a împrumutat 112.000 de franci elveţieni, dintr-o bancă din Buzău. În acei ani, spune buzoianul, francul elveţian era cea mai stabilă valută de pe piaţă, cursul de schimb fiind de 1,7 - 1,8 lei, scrie Adevărul. Rata pe care o plătea la bancă era de 900 de franci. Criza l-a adus în incapacitate de plată. Banca a început să-l someze și nu a acceptat nicio negociere, ba chiar i s-a propus să-și vândă mașina să-și plătească creditul. 

Bolcaș, despre decizia ÎCCJ în cazul Iohannis-ANI. "Spectaculos"

Creşterea cursului de schimb franc elveţian- leu l-a determinat pe buzoian să dea în judecată banca pentru că una dintre clauzele contractului de creditare prevedea că va suporta în totalitate riscul rezultat din fluctuaţia cursului franc- leu. Tribunalul Buzău a admis acțiunea și a stabilit că caracterul abuziv a clauzei contractuale. Buioanul își plătește astfel, ratele, la cursul de schimb la care a făcut împrumutul. Avocata buzoianului a declarat că Tribunalului Buzău poate fi un precedent pentru că se bazează pe decizia Kasler versus OTP, care prevede: Curtea de Justitie a Uniunii Europene consideră că instanţele naţionale se pot pronunţa asupra naturii abuzive a unei clauze referitoare la mecanismul cursului de schimb dintr-un contract de credit şi că instanţele pot înlocui clauzele lovite de nulitate cu dispoziţii din dreptul naţional, dacă este pusă în pericol desfăşurarea contractului în continuare. Declarația avocatei a fost confirmată pentru DCNEWS de către avocatul Lucian Bolcaș care a spus că "orice persoană se poate prevala de o asemenea situație dacă clauzele au fost abuzive".

Aceeași soluție este valabilă nu doar pentru românii cu credite în franci, ci pentru toți cei care au credite și în contractul cu banca au o clauză abuzivă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel