Ministerul Energiei va trece printr-un proces semnificativ de reorganizare în cursul acestui an, potrivit ministrului Sebastian Burduja.
Numărul funcțiilor de conducere în Ministerul Energiei va fi diminuat semnificativ, cu circa 35%, 11 astfel de funcții urmând să fie desființate, iar la nivelul întregului minister, reducerea de posturi va fi de 27%, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Sebastian Burduja.
„Am anunțat la începutul acestui an că, din respect pentru mediul privat și pentru mediul public, pentru toți românii care înțeleg situația complicată a bugetului țării, a finanțelor țării, și iau măsuri pentru a opri risipa și pentru a avea o activitate mai eficientă și mai performantă, inițiem un demers de reorganizare profundă a activității Ministerului Energiei.
(...) Astfel, propuneam reducerea semnificativă a funcțiilor de conducere cu un procent de 35%. 11 funcții de conducere se desființează, asta înseamnă director general, director sau/și șef serviciu, plus un post de secretar de stat cu cabinetul aferent și cheltuielile și un post de secretar general adjunct, cu cheltuielile aferente. La nivelul întregului minister, reducerea de posturi este de 27%”, a explicat Burduja într-o conferință de presă.
El a subliniat că s-a ajuns la o formă de reorganizare, care a fost pusă în dezbatere publică la finalul săptămânii trecute, în urma unui amplu proces de consultare, cu inițiative în premieră pentru mediul public, precum „un survey de tipul 360 de grade”, în care toți angajații au fost invitați să completeze, în mod anonim, o fișă de feedback cu privire la colegii lor, la superiori lor ierarhici și chiar cu privire la ministrul Energiei, și alte inițiative.
Sebastian Burduja a menționat că se estimează ca, după această reorganizare, cheltuielile salariale să scadă cu aproximativ 25%.
„Întreg procesul fiind în etapă de consultare publică, ne așteptăm ca, la finalul acestei luni, așa cum promiteam la început de an, să avem reorganizarea aprobată prin Hotărâre de Guvern și, după încă 30-60 de zile, în funcție de procedurile necesare, să finalizăm acest proces”, a punctat Burduja.
Acesta a adăugat că au fost luate și alte măsuri care vizează modernizarea modului în care funcționează Ministerul Energiei, foarte importantă fiind digitalizarea proceselor și fluxului documentelor.
„Poate din exterior nu vă dați seama ce înseamnă să treci de la un sistem bazat pe hârtii, pe dosare cu șină, la un sistem bazat pe proceduri, pe semnături electronice, pe schimburi de mail-uri, care practic închide toate circuitele. Brusc, colegii mei nu se mai plimbă cu hârtii între etaje, lucrurile sunt mult mai rapide și există o trasabilitate mult mai clară a sarcinilor, a responsabililor, a termenelor îndeplinite sau neîndeplinite și, sigur, și măsurile sunt în consecință”, a precizat Burduja.
Astfel, se estimează că, doar din economia de hârtie plus servicii de mentenanță pentru imprimante și alte echipamente se economisesc circa 100.000 lei anual.
În paralel, tot în premieră, se lucrează la testarea unui model bazat pe inteligența artificială în cadrul Direcției juridice, care va permite emiterea unui document administrativ într-un timp redus la jumătate.
Totodată, au fost luate anumite măsuri pentru eficientizarea cheltuielilor cu funcționarea, precum un sistem prin care s-au redus cheltuielile cu carburantul pentru mașinile ministerului cu circa 35% în ultimele două luni. A fost atribuită o licitație pentru montarea de sisteme de localizare pentru mașinile ministerului, pentru ca toate deplasările să fie doar în interes de serviciu.
Și cheltuielile de protocol vor fi reduse cu 60.000 de lei pe an, precum cele cu apa îmbuteliată sau cafeaua.
„Trecem de la sistemul de apă îmbuteliată la un sistem bazat pe filtre. Încă o dată, poate vi se par lucruri minore, dar noi considerăm, și echipa Ministerului Energiei este unită în acest demers, că așa trebuie să funcționeze o instituție publică și să aibă grija banului public”, a subliniat Sebastian Burduja.
O altă măsură avută în vedere este legată de implementarea unei platforme de management al workflow-ului, al procedurilor de lucru, cu ajutorul unui start-up tot românesc, Octonius. Acest instrument de lucru este pus gratuit la dispoziția Ministerului Energie și vizează managementul de proiect, alocarea de sarcini de lucru în echipe, raportarea transparentă a activităților, vizibilitatea progresului etc.
„Prin toate aceste măsuri, și sper că n-am uitat nimic, încă o dată, vrem să dăm un exemplu administrației publice, poate și altor entități din zona guvernamentală sau poate de la nivel local. Și le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că un proces de reorganizare este dificil (...) O reorganizare într-un minister în care 35% dintre directori pleacă acasă, 27% dintre posturile totale se desființează, implică un efort deosebit”, a mai declarat ministrul Energiei.
Acesta a adăugat că echipa de conducere este pregătită ca, în cazul în care vor exista contestații în instanță sau alte situații litigioase, să le abordeze „cu maximă seriozitate”, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News