Urmărește emisiunea live


Rusia nu permite intrarea în țară a unor jurnaliști și oficiali din apărare

Sursă foto: Pexels (Jan Kopřiva)
Sursă foto: Pexels (Jan Kopřiva)

Rusia a blocat accesul în țară a unor junaliști britanici afiliați unor prestigioase publicații. 

Rusia a interzis intrarea în ţară pentru zeci de jurnalişti britanici, reprezentanţi ai presei şi oficiali din apărare, a declarat marţi Ministerul rus de Externe. După o decizie pe care Moscova o consideră un răspuns la sancţiunile impuse de Occident şi la "diseminarea de informaţii false despre Rusia", 29 de jurnalişti ai unor organizaţii britanice de media, precum BBC, Sky News şi ziarele "The Guardian" şi "The Times", nu mai au voie să intre în Rusia.

Alţi 20 de britanici, despre care Moscova susţine că au legături cu industria de apărare, au primit de asemenea interdicţia de a intra în Rusia. "Jurnaliştii britanici incluşi pe listă sunt implicaţi în diseminarea intenţionată de informaţie falsă sau părtinitoare despre Rusia şi evenimentele din Ucraina şi Donbas. Prin relatările lor părtinitoare, au contribuit la alimentarea rusofobiei în interiorul societăţii britanice", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe. 

Washingtonul acuză Moscova că intimidează corespondenţii media americane

Statele Unite au acuzat luni Rusia că intimidează corespondenţii media americane la Moscova, convocaţi de diplomaţia rusă care i-a ameninţat cu represalii din cauza sancţiunilor americane.

"Ministerul de Externe rus i-a convocat pe colegii voştri ca să le 'explice consecinţele în sfera media ale liniei ostile a guvernului lor'", a declarat presei la Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. "Să fim clari, Kremlinul desfăşoară un atac în regulă împotriva libertăţii presei, accesului la informaţie şi adevărului", a afirmat el, denunţând "un efort clar şi flagrant de intimidare a jurnaliştilor independenţi".

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a ameninţat la sfârşitul lui mai că va expulza media şi jurnalişti occidentali dacă platforma YouTube blochează, aşa cum a făcut deja, briefingurile ei săptămânale. Vineri, ea a acuzat din nou Washingtonul că "reprimă media ruse" în Statele Unite. "Ei fac tot posibilul ca munca presei ruse să fie imposibilă", "dacă nu normalizează activitatea presei ruse pe teritoriul american, vom riposta cu măsuri energice", a avertizat ea, anunţând că reprezentanţii media americane au fost "invitaţi" luni la Ministerul rus de Externe. Potrivit lui Ned Price, omologul său american, Moscova reacţionează în acest fel la includerea pe lista neagră, în urmă cu o lună, a trei posturi de televiziune ruse, Pervîi Kanal, Rossia-1 şi NTV, în cadrul sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei. Vezi mai multe AICI

Ucraina a oferit cetățenie unui jurnalist rus de opoziție și familie sale

Ucraina i-a acordat cetățenia lui Alexander Nevzorov, un proeminent jurnalist rus și critic al Kremlinului, care a fugit împreună cu soția sa din Moscova, după ce a denunțat invazia rusă a Ucrainei. Un tribunal din Moscova a dispus arestarea în lipsă a lui Nevzorov, acuzându-l că a răspândit informații false despre ceea ce Moscova descrie drept „operațiune militară specială” în Ucraina. El și soția sa au fugit din Rusia în martie.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne ucrainean, a declarat că autoritățile din capitala Kiev au acordat cetățenia lui Nevzorov și soției sale, Lydia. Nevzorov a confirmat că a primit cetățenia ucraineană într-o declarație pe Telegram messenger, în care a spus că războiul Rusiei este o crimă, iar Ucraina victima.

”Sunt de partea victimei. Și le sunt al naibii de recunoscător acelor oameni chinuiți, disperați și însângerați din Ucraina care mi-au permis să-mi iau locul printre ei”, a spus Nevzorov. Vezi continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel