Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Românii mănâncă și beau mai mult din ce fac în casă

[] []

22 dec 2010 / 18:09
alimente
alimente

O treime din alimentele şi băuturile alcoolice consumate de români sunt din producţia proprie şi numai două treimi provin din comerţ, cel mai mare autoconsum înregistrându-se la ouă, unde populaţia cumpără mai puţin de jumătate din cantitatea totală.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), pentru trimestrul al treilea, un român a consumat în medie 13,12 ouă pe lună, din care numai 5,63 de ouă au fost cumpărate, ceea ce înseamnă că în medie 7,5 ouă au provenit din producţia proprie, respectiv 57% din total.

Pe locul secund ca pondere a autoconsumului se situează legumele, respectiv 35,12% din cantitatea medie consumată. Din 9,31 kilograme de legume consumate lunar de o persoană, aproape 3,3 kilograme sunt produse în gospodării pentru consum propriu.

Românii consumă în medie 6,13 litri de lapte pe lună, din care doar 4,07 litri sunt cumpăraţi, iar 2,06 litri provin din gospodărie, ceea ce înseamnă un autoconsum de 33,6% din total.

Ponderi importante se regăsesc şi în cazul fructelor, cu 33,52%, şi a băuturilor alcoolice, unde cantitatea produsă pentru consum propriu acoperă 33,3% din total.

Astfel, un român consumă lunar puţin peste 2 litri de băuturi alcoolice, din care 0,7 litri sunt din producţie proprie, informează Mediafax

Autoconsum ridicat se mai înregistrează la cartofi, cu 31,2% (1,03 kg dintr-un total de 3,3 kg medie lunară), şi la brânză şi smântână, cu 30,6%.

Datele privind consumul de carne şi preparate din carne relevă că doar o pătrime provine din producţia proprie, dar ponderea mai scăzută este explicabilă prin faptul că preparatele din carne sunt în general rezultatul unei procesări industriale.

Ponderi mai reduse ale autoconsumului sunt la pâine, unde 90% din cantitate provine din comerţ, ciocolata şi produsele zaharoase (83% din comerţ), precum şi apa minerală şi băuturile nealcoolice (87% din comerţ).

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25