România, principalul producător de porumb şi floarea soarelui din UE

Fotografie creată de Designecologist, de la Pexels
Fotografie creată de Designecologist, de la Pexels

În 2021, România a fost cel mai important producător de porumb şi floarea soarelui din Uniunea Europeană. 

La floarea soarelui producția a fost de 2,818 milioane tone, înaintea Franței, cu 2,003 milioane tone, iar la porumb de 14,445 milioane tone (Franța - 14 milioane tone)

La grâu producția a fost de 10,325 milioane tone, după Franța (36 milioane tone), Germania (21,4 milioane tone) și Polonia (11.8 milioane tone). Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%.

Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 61,5% a producției de grâu care are o pondere de 38,0% în producția de cereale. La cartofi, suprafața cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producția cu 13,9%, la 1,378 milioane tone. La legume, producția a scăzut cu 1,2%, la 3,4 milioane tone, ca urmare a scăderii suprafeței cultivat

În anul 2021, producția de struguri a crescut cu 6,3%, la 995.000 de tonee, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%) față de anul precedent, iar suprafața cultivată a scăzut cu 1,2%.

Producția de fructe din livezi a crescut față de anul precedent cu 11,0%, la 917.000 tone, datorită creșterii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate, scrie Mediafax.

Grâul şi porumbul s-au ieftinit brusc

Cotaţia grâului a coborât marţi la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni iar porumbul şi-a continuat declinul, după ce Rusia a semnalat că îşi va reduce atacurile asupra unor importante oraşe din Ucraina, transmite Bloomberg

Ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexendar Fomin, a declarat că Rusia a decis să îşi reducă activităţile militare în zona Kiev şi Chernihiv. Dacă se va confirma, o inversare a invaziei ar ajuta la diminuarea perturbărilor provocate de război asupra comerţului mondial cu cereale.

În replică la aceste declaraţii, la Bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după data de 17 martie. În cazul grâului, cotaţiile au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel. Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare. „Negocierile care se derulează în prezent între Rusia şi Ucraina oferă speranţe pentru o destindere. În Rusia, exporturile continuă în pofida situaţiei din bazinul Mării Negre, în timp ce în Ucraina au fost complet oprite de blocarea transportului maritim”, susţin analiştii firmei de consultanţă Agritel. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel