România, datoare vândută? Negrescu, predicții sumbre: Deficit de vreo 60 de miliarde de lei, bani care nu există! De unde vom face rost?

foto: Freepik
foto: Freepik

Care este adevărul din spatele deficitului de zeci de miliarde de lei?

Ministerul Finanțelor a elaborat un memorandum care avertizează asupra riscului de neplată a salariilor și pensiilor. Documentul subliniază depășirea cheltuielilor trimestriale în mai multe sectoare bugetare.

"Circulă acest memorandul emis de ministrul Finanțelor care ne arată că avem un deficit de vreo 30 de miliarde, bani neacoperiți din bugetul de stat, dintre care 10 miliarde reprezintă banii pentru creșterea pensiilor de la 1 septembrie. Ei, pe lângă acești 30 de miliarde mai sunt deja alte 30 de miliarde deficit. După primele trei luni de zile avem cel mai mare deficit din ultimii 15 ani.

Deci, în total, sunt vreo 60 de miliarde de lei, bani care nu există în momentul de față. Și, pe lângă chestia asta, gândiți-vă că urmează majorări de salarii de la 1 iunie pentru profesori, mai urmează cheltuieli pentru zona de apărare - vreo 6 miliarde de lei, și mai sunt și alte cheltuieli care nu sunt acoperite în momentul de față de buget.

De unde vom avea bani? Probabil din împrumuturi. Ne-am împrumutat deja săptămâna trecută cu 1,6 miliarde cu dobândă de peste 7%, ieri ne-am împrumutat cu încă 1 miliard la o dobândă de 6,5%, iar dobânzile astea continuă să crească" a spus expertul Adrian Negrescu la România TV.

Ce spune Memorandumul elaborat de Ministerul de Finanțe despre cheltuielile pe primul trimestru din 2024

"Din analiza execuției bugetare pe primul trimestru al anului la nivelul ordonatorilor principali de credite, supunem atenției următoarele: 

- La nivelul ordonatorilor principali de credite din sistemul justiției (Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii), la titlul „Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți totale în sumă de 1,3 mld lei, reprezentând 30% din prevederile bugetare aprobate la acest titlu de cheltuială, în principal ca urmarea punerii în plată, începând cu luna decembrie a drepturilor salariale astfel cum au fost acestea majorate prin acte administrative în cursul anului 2023. Rezultă astfel că fondurile rămase de utilizat nu asigură plata integrală a drepturilor salariale până la sfârșitul anului.

- La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat cheltuielile cu asistența socială pe trimestrul I sunt în sumă de 33,6 mld lei, respectiv 25,1% din bugetul aprobat. În condițiile în care drepturile de pensie majorate în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii intră în plată începând cu luna septembrie, este necesară alocarea suplimentară de fonduri pentru plata acestora. Impactul estimat de inițiator pentru anul 2024, prezentat în Expunerea de motive a legii mai sus-amintite este în sumă de 10,0 mld lei;

- La nivelul trimestrului I, execuția bugetară la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este de 18,4 mld lei, respectiv 30% din prevederile anuale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate informează în mod constant Ministerul Finanțelor în legătură cu necesitatea de alocări de fonduri suplimentare pentru decontarea serviciilor medicale și a medicamentelor, inclusiv în contextul existenței riscului declanșării procedurii de infringement împotriva țării având ca obiect încălcarea legislației UE în materia combaterii întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale", se arată în Memorandumul elaborat de ministerul condus de Marcel Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel