Proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău - Faza a II-a a luat startul, anunță Transgaz.
La Chișinău, a avut loc, astăzi, inaugurarea oficială a începerii lucrărilor la proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău Faza a II-a, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova. Acesta este un proiect strategic și pentru România, pentru SNTGN Transgaz SA, el reprezentând dovada concretă a angajamentului prin care țara noastră sprijină Republica Moldova în realizarea obiectivului de consolidare a securității energetice și de integrare în piața energetică a Uniunii Europene.
Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Ana Birchall, Vicepremier al Guvernului României și de cea a domnului Pavel Filip, Prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova. Alături de aceștia, au mai fost prezenți la eveniment domnul Chiril Gaburici Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, domnul Ion Sterian, director general SNTGN Transgaz SA, administratorii EUROTRANSGAZ SRL și Vesmoldtransgaz SRL, președintele Consiliului de Administrație al constructorului ACI CLUJ, reprezentanți ai managementului executiv al Transgaz și alte oficialități din Republica Moldova.
Directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a subliniat faptul că: "Transgaz își ia foarte în serios rolul și angajamentele pe care le are în calitate de jucător regional în sectorul energetic. Avem responsabilitatea angajamentulelor pe care România și compania noastră, și le-au asumat. Realizarea acestui gazoduct contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naționale, și conectarea cu piața energetică europeană. Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului pro-european al ţării. Pentru securizarea finanțării proiectului, am semnat în luna ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiții, contractul de finanțare în valoare de 38 milioane de euro pentru interconectarea Ungheni – Chișinău."
În urmă cu o lună, la 14 ianuarie 2019, în prezența domnului Ion Sterian, Director General al SNTGN TRANSGAZ SA România, a Administratorilor Societății EUROTRANSGAZ SRL din Republica Moldova, Administratorul Societății VESTMOLDTRANSGAZ SRL a semnat contractul de achiziție lucrări cu ofertantul declarat câștigător, Asocierea formată din Societatea ACI CLUJ SA (România), Societatea IMSAT SERVICE SA (România) și Societatea ABCONY SERV SRL (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău.
Realizarea proiectului Ungheni – Chișinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.
Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chișinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit a consolidării securităţii energetice a ţării.
Diversificarea surselor de aprovizionare se numără printre angajamentele asumate de către Republica Moldova odată cu aderarea la Comunitatea Energetică (în octombrie 2010), aceasta asumându-şi transpunerea eficientă a legislaţiei europene în domeniul energetic, în mod particular cel al gazelor naturale, în vederea integrării pe piaţa energetică europeană. Eforturile privind diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale au sporit odată ce Republica Moldova s-a angajat să transpună Pachetul Energetic III, care prevede accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale.
Proiectul "Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României", încheiat în luna noiembrie a anului 2018 în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de 152 de milioane euro (dintre care 46 de milioane euro reprezentând fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare), presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova.
SNTGN Transgaz SA Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.
Societatea VESTMOLDTRANSGAZ SRL este operator tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei privind transportul și dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerințelor legislației europene și celor din Republica Moldova, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu