Urmărește emisiunea live


România, BLOCAJ TOTAL în ACTE. Legea, încălcată fără explicații

România este blocată în acte. Nu din cauza legii, ci din cauza modului de lucru. Timpul de așteptare pentru a se emite un act necesar este de trei ori mai mare decât cel trecut în legi. 

De exemplu, un certificat de urbanism necesar construcției unei case, unui bloc, vânzării, unui drum ar trebui să fie emis la 30 de zile din momentul în care este depusă cererea. De la orice specialist în domeniul construcțiilor la care mergi, vei afla că timpul de așteptare este 3 luni, cu optimism. Certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație. După cele trei luni în care aștepți după certificatul de urbanism, poți demara proiectul. Și el poate dura în funcție de arhitect, care, în mod normal, are și alte proiecte. Proiectantul îți face un proiect în funcție de răspunsul primit în certificatul de urbanism, care-ți spune ce poți și ce nu poți să faci pe terenul tău, cumpărat, în funcție de planuri viitoare cu privire la ce va urma să fie acolo într-un timp nedefinit.

De exemplu, la o ieșire din București, este prevăzută de 20 de ani o șosea suspendată care împiedică oamenii care au proprietăți acum lângă șoseaua în forma ei actuală să intre în legalitate. Și-n cazul unui drum, dacă în planurile Bucureștiului, acolo unde un dezvoltator imobiliar vrea să facă o șosea, are terenul cumpărat, el poate fi blocat de primărie, pentru că acolo, într-un viitor îndepărtat va fi ceva. 

[citeste si]

Continuând, după ce se strâng toate actele necesare, cu toate avizele (și după avize poți să stai 30 de zile), depui actele pentru autorizație. 

Autorizația este emisă în aproximativ șase luni. Deși, potrivit legii trebuie să dureze cel mult 30 de zile. Așa așteaptă dezvoltatorii peste un an după actele necesare, stau cu fondurile blocate, așa se întâmplă și-n cazurile drumurilor, așa stă și unui cetățean român. Cu toții așteptăm blocați, în acte, fără explicații, să facem o casă, un bloc, un drum într-o Românie în care dosarele inclusiv se pierd prin primării. Totul este hârtie, nimic informatizat. 

Și președinții așteaptă. Traian Băsescu s-a plâns la mai multe posturi de televiziune că așteaptă de șase luni (la acea vreme) pentru un aviz ca să-și repare acoperișul. Și el, ca orice alt român, trebuia să-l primească în 30 de zile. Fostul președinte se plângea că-i plouă în casă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel