România, asaltată de afacerişti din afară. În ultimii 10 ani, investiţiile s-au dublat și au depăşit pragul de 100 de miliarde de euro

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Investițiile străine directe au ajuns în 2021 la 100,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 91% față de 2010. 

Este cea mai mare creștere din regiune, dar suntem încă mult în urma Poloniei și Cehiei, arată datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Cei mai mari investitori sunt Germania, Austria și Franța. De ce rămânem în urma altor state, în ciuda creșterilor, și de ce contează acest indicator în economia națională? Câteva răspunsuri, în analiza care urmează.

România a trecut în anul 2021 de pragul de 100 de miliarde de euro în privința soldului investițiilor străine directe (ISD), conform datelor Băncii Naționale a României, înregistrând o creștere continuă în ultimul deceniu, notează Economedia. Față de 2010, creșterea a fost de 91%, ceea ce este echivalentul unei majorări cu 47,7 miliarde de euro a soldului ISD. Economiștii traduc aceste cifre în ideea că România a fost și continuă să fie în general o locație atractivă pentru investitorii străini.

Chiar și cu acest ritm de creștere record, România rămâne în urma altor state din regiune. “Această creștere de +91% este în același timp și cea mai mare rată de creștere comparativ cu țările din Europa de Este membre ale UE. Nivelul absolut al investițiilor străine în România însă este semnificativ mai scăzut decât în Polonia și Cehia, și depășește doar la limită soldul ISD al Ungariei, o economie comparativ mai mică decât al României. Pe de altă parte, Slovacia și Bulgaria se află clar în urma României atât în termeni absoluți, cât și în privința ritmului de creștere a ISD. Această comparație relevă faptul că mai sunt multe aspecte de îmbunătățit până când România poate deveni clar opțiunea numărul 1 a investitorilor când vine vorba de această parte a Europei. Dintre aceste aspecte subliniem subdezvoltarea infrastructurii de transport și logistică, aspect ce necesită o îmbunătățire substanțială pentru a atrage mai mulți investitori în țară, respectiv digitalizarea sectorului public și privat, aspect în care România se află pe ultimul loc printre toate țările UE”, menționează, pentru sursa citată, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Pe de altă parte, investițiile se reflectă pozitiv în economia țării. “Cercetătorii în economie au arătat în mai multe studii faptul că ISD-ul poate contribui direct la dezvoltarea economică a unei țări, creează noi locuri de muncă și au și un așa numit efect „spillover” care este un fel de catalizator pentru economie: în jurul acestor investiții se pot forma lanțuri de furnizori locali, incluzând companii locale, care creează noi locuri de muncă și un surplus de valoare-adăugată economică în cadrul țării. Un  alt aspect crucial prin prisma dezvoltării economice este că aceste companii deseori aduc cunoștințe și know-how de ultimă generație în țară, contribuind astfel la creșterea productivității companiilor, ceea ce este o premisă fundamentală a dezvoltării economice. ISD au un efect pozitiv și la nivel macrofinanciar, reprezentând un influx de valută, ceea ce contribuie la reducerea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi al României”, explică reprezentanții Romanian Economic Monitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel