Banca Naţională a României a comunicat cifrele privind comerțul internațional cu servicii.
Cifrele comunicate de către Banca Naţională a României arată că sectorul IT din România este unul extrem de puternic şi se află într-o creştere susţinută. De altfel IT-ul a depăşit, ca cifră, multe alte sectoare economice/din industrie care odinioară se aflau în top, o dovadă a faptului că România a reuşit să se adapteze la dinamica acestor ani şi, graţie şi sprijinului guvernamental acordat acestui sector, s-a transformat într-un exportator de tehnologie.
Potrivit datelor BNR privind Comerțul internațional cu servicii, exportul de servicii IT&C a fost de aproape 5,5 miliarde de euro în primele 10 luni ale anului, cât în tot anul 2020. Dovadă a faptului că acest sector a reuşit nu doar să reziste în acest context pandemic, ci chiar să crească într-o perioadă complicată la nivelul întregii planete. (Datele statistice privind exportul și importul de servicii sunt compilate conform metodologiei prevăzute de ediția a șasea a Manualului FMI privind Balanța de plăți și poziția investițională internațională (BPM6) și sunt prezentate pe tipuri de servicii conform clasificării EBOPS (Clasificarea extinsă a componentei Servicii din Balanța de plăți, subliniază cei de la Banca Naţională a României).
Alte ştiri din domeniu:
Speranţele privind accelerarea digitalizării în România sunt foarte mari, impulsionate de pandemie şi de focusul pus pe digitalizare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat marţi Iulian Stanciu, preşedinte executiv al companiei eMag.
El a punctat mai multe aspecte pozitive pe aceste segment, cum ar fi IMM-uri care vând online sau femei în IT.
"Aş puncta şi câteva aspecte la care stăm bine: IMM-uri care vând online, suntem la 17%, similar cu media UE, în creştere rapidă în ultimii ani, femei în IT - 26%, peste media UE. Suntem locul 10 în privinţa conectivităţii, iar indicatorul de acoperire a reţelelor de foarte mare capacitate fixă (VCHN) este de 76%, cu mult peste media UE de 59%. Decalajul digital dintre zonele urbane şi cele rurale a scăzut, în ceea ce priveşte acoperirea VHCN, după o creştere la o acoperire de 56% la zonele rurale, dublu faţă de media UE de 28%. S-ar putea ca viteza la noi la ţară să fie mai bună decât viteza din capitale mari europene", a subliniat şeful eMag.
În opinia sa, România poate face un pas mare înainte prin digitalizare, mai ales că este deja un lider regional în materie de securitate cibernetică, e-commerce, conectivitate şi producţie software.
"Prin digitalizare cred că avem şansa să facem un pas mare înainte, să trecem la o economie cu valoare adăugată mult mai mare, având în vedere că pe această infrastructură digitală vor creşte campioni regionali sau chiar globali. Pe de altă parte, economia globală se va duce către digitalizare cu sau fără noi, iar DESI, acest indicator, oferă unelte acţionabile şi ar trebui să fie o prioritate către toate instituţiile statului, care au ca prioritate dezvoltarea economică. România este deja un lider regional în materie de securitate cibernetică, de e-commerce, de conectivitate, de producţie software, iar companiile digitale din România au în continuare un potenţial foarte mare de creştere şi ar trebui susţinute în acest sens. De altfel, aceasta este şi abordarea Comisiei Europene care a venit cu câteva propuneri care să susţină companiile europene prin Digital Market Act şi Digital Service ACT", a mai spus Iulian Stanciu, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu