Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a anunţat că în şedinţa de miercuri s-a adoptat OUG prin care CNAS trece în coordonarea ministerului său şi a explicat că intrumentele pentru realizarea acestei reglementări sunt avizele ce vor trebui date de MS, inclusiv pe bugetul Casei.
Ritli a argumentat că modificarea legislaţiei în domeniul reformei sănătăţii în regim de urgenţă a fost impusă de necesitatea gestionării eficiente a fondurilor limitate şi a corelării distribuirii lor, dar şi de acordurile existente cu organismele financiare internaţionale.
Ritli a menţionat că CNAS îşi păstrează autonomia şi rolul de ordonator principal de credite. Totuşi, prin OUG aprobată miercuri, Ministerul Sănătăţii are rol de coordonator al CNAS, adică realizează "o corelare a politicilor naţionale de sănătate ale MS cu politicile financiare ale serviciilor de sănătate".
"Cu ce intrumente se realizează această coordonare? După lungi tratative, am căzut de acord ca instrumentul să fie avizare sau aviz conform, după caz, pe diferite elemente. Anume, pe proiectul de bugetul de venituri şi cheltuieli a CNAS, rectificarea bugetului, proiecte de acte normative ale CNAS, planul de activitate şi raportul anual, statutul, documentele de cooperare internaţională", a enumerat Ritli.
El a explicat că, de exemplu, modificarea bugetului Casei are nevoie de un aviz simplu al Ministerului. Ministrul a susţinut că, în ipoteza unui aviz negativ al MS, atunci se renegociază bugetul Casei. "Acest act normativ tocmai asta reglementează, este oarecum obligatoriu să ne consultăm până când ajungem la un consens. MS este factorul coordonator", a subliniat el.
Întrebat ce se întâmplă dacă nu se ajunge la niciun rezultat în urma unei eventuale dispute între MS şi CNAS, Ritli a menţionat că se poate merge până la folosirea altor instrumente legislative. El a adăugat însă că nu doreşte schimbarea preşedintelui Casei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu