Raed Arafat: România, prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina

Raed Arafat a declarat, joi, că România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ceea ce priveşte telemedicina. În prezent, 85 de ambulanţe sunt în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informaţii medicale, a precizat fondatorul SMURD.

 

Raed Arafat a spus că, în anii '90, telemedicina prezentului din România reprezenta un vis îndepărtat.

"Fiind cineva care crede în Star Trek, visam să ajung. Dar în realitate, în anul '90, acesta era un vis îndepărtat, pe care cred că nici nu îl visam. Încet-încet au început să apară indicii că putem face ceva. Pot să spun că în 2003, când am început proiectul pilot finanţat de Vodafone, de fapt am deschis o poartă pentru telemedicină. România este poate prima ţară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct şi încă în dezvoltare. Aici, proiectul pilot din 2003 a fost de fapt primul click care a făcut ca acest tăvălug să pornească şi să nu se mai oprească", a spus fondatorul SMURD, citat de Mediafax.

El a adăugat că, în prezent, sunt 1.200-1.400 ambulanţe de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.

Citește și: Cine îi ia locul lui Raed Arafat în Ministerul Sănătății

"Am pornit cu 100 de maşini pentru video-transmisie şi asta a dus sistemul mai aproape de sistemul spitalicesc. Am început să putem vedea imagini de la faţa locului şi medicii pot să coordoneze mai bine de la distanţă", a explicat Raed Arafat.

El a precizat că 85 de maşini vor fi dotate cu tehnologie mai nouă, respectiv tablete cu ajutorul cărora se vor primi în spital imagini şi rezultate ale analizelor medicale, înainte ca pacientul să ajungă la unitatea sanitară.

Raed Arafat a mai spus că, în prezent, se lucrează la dezvoltarea a două aplicaţii noi: una care va permite apelarea voluntarilor din Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj, iar cea de-a doua care va permite alertarea serviciului 112 şi transmiterea locului exact prin GPS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel