Propunere buget, la Consiliul UE. Crețu: Tăieri masive la un capitol fundamental. România afectată

Surse foto: Facebook
Surse foto: Facebook

Corina Crețu a criticat propunerea de buget făcută de actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel. Cum se răsfrânge asupra României.

"Din păcate, iată că temerile pe care le aveam cu privire la viziunea de la vârful Uniunii Europene despre viitorul cadru financiar încep să se adeverească. După cum unii dintre dumneavoastră probabil deja ştiţi, a apărut în spaţiul public propunerea de buget făcută de actualul preşedinte al Consiliului European, domnul Charles Michel. Chiar dacă această propunere este mai bună decât cea absolut inacceptabilă făcută de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, în realitate vorbim tot de tăieri masive la un capitol fundamental pentru ţări în plin proces de reducere a decalajelor economice şi sociale, aşa cum este şi România - bugetul propus de Charles Michel înseamnă reduceri de 11 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune! Adică, mai puţine fonduri europene pentru transport, sănătate, dezvoltare urbană- fapt care va afecta țările din Est, implicit Romania", a scris Corina Crețu pe Facebook.

"Sunt de acord cu preşedintele Parlamentului European"

"Sunt întru totul în asentiment cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, care consideră propunerea preşedinţiei Consiliului European ca fiind „nesatisfăcătoare". Aş spune că este chiar mai mult de atât. Este o propunere care ignoră ambiţiile fundamentale ale Uniunii Europene. Sigur, ne confruntăm cu provocări noi, aşa cum sunt schimbările climate, dar, înainte de toate, UE este un proiect al cărui scop este de a realiza coeziune între statele membre şi un conglomerat solid din punct de vedere economic şi social. Acest scop iniţial al UE nu poate fi atins dacă se optează pentru sacrificarea Politicii de Coeziune, iar Uniunea, în ansamblu, poate fi slăbită dacă o astfel de propunere devine realitate.

Este important modul în care preşedintele României şi Guvernul, oricare va fi acesta, vor negocia cu partenerii europeni. De asemenea, sper ca europarlamentarii români să acţioneze solidar în PE. Momentul actual este de importanţă crucială - aceste negocieri vor decide ceea ce putem face şi cât putem face în viitor, cu banii europeni.", a mai scris europarlamentarul.

"Voi vota în Parlamentul European împotriva unui Buget care arată așa"

"Eu stiu cât am lucrat în cadrul Comisiei Juncker să acomodăm toate nevoile, pentru ca alocările să nu se acorde potrivit intereselor politice de moment, ci metoda de calcul sa fie cea a Produsului intern brut/cap de locuitor, astfel încât Bugetul sa răspundă prevederilor Tratatului Uniunii Europene, acelea privind reducerea decalajelor de dezvoltare pe continent. Consiliul, prin propunerea sa, nu ţine cont de nevoile specifice ale fiecărui stat, iar eu una voi vota în Parlamentul European împotriva unui Buget care arată așa. Și asta pentru ca Romania va avea sume total insuficiente pentru sănătate și transport, domenii esențiale pentru nevoile cetățenilor", a scris Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel