Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, efectuează o vizită în România

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, efectuează luni o vizită în România, ocazie cu care va participa la Summitul privind Strategia Dunării organizat la Bucureşti. Barroso va rosti un discurs în cadrul reuniunii la nivel înalt din capitala română, acesta fiind ultimul summit pe această temă înaintea adoptării acestei strategii, la 8 decembrie.

De asemenea, preşedintele CE are prevăzută în program o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, în care vor fi abordate subiecte de interes ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei, perspectivele de extindere a Spaţiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei, problema integrării romilor la nivel european şi viitorul buget al Uniunii Europene.

Un alt punct de pe agenda vizitei lui Jose Manuel Barroso în ţara noastră este acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Bucureşti.

Procesul de pregătire a Strategiei Dunării a fost iniţiat în 10 iunie anul trecut, când Consiliul European a invitat Comisia Europeană să elaboreze o strategie privind regiunea Dunării.

Strategia Dunării, care va fi lansată în prima jumătate a anului viitor în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului UE, va fi o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi state terţe riverane şi va respecta principiile aplicate şi în cazul Strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice. Cele patru domenii (piloni) propuse de Comisia Europeană şi pe care se va axa Strategia sunt conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţa internă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe parcursul căreia au fost organizate, în toate statele riverane, conferinţe, seminarii şi dezbateri. Rezultatul acestor consultări îl reprezintă elaborarea de către Comisia Europeană şi prezentarea, în parteneriat cu statele riverane, a unei comunicări pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunării, precum şi a unui plan de acţiune. Acesta va cuprinde analiza în detaliu a situaţiei actuale şi va propune linii de acţiuni exemplificate prin tipuri de proiecte care vor fi implementate pe termen scurt/mediu sau lung. Comisia Europeană va monitoriza îndeplinirea obiectivelor planului de acţiune. Acesta va fi actualizat periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi a tendinţelor sociale din regiune. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel