Prăjitura "Chinezoaica" este un desert perfect pentru zilele de duminică petrecute în familie. Iată cum se prepară...
Ingrediente
Pentru aluat
- 6 albuşuri
- 180 g făină
- 250 g nucă măcinată mai mare
- 250 g unt
- 170-200 g zahăr pudră
- 50 g de cacao neagră
- 1 linguriţă praf de copt
- sare 1 vârf de linguriţă
- 1 lingură de rom sau vanilie... ce aromă doriţi
Pentru glazură
- 6 gălbenuşuri
- 120 g de zahăr pudră
- 10 g amidon sau 20 g făină
- sare
- 1 pliculeţ de zahăr vanilat Bourbon
- 1 lingură de bombonele de ciocolată sau 50 g de ciocolată neagră
Cum se prepară
Albuşurile se bat spumă tare, cu un praf de sare. Când sunt spumate bine, se adaugă zahărul şi se continuă baterea până când se dizolvă complet şi obţinem o bezea fermă. Peste albuşurile bătute se adaugă puţin câte puţin din untul moale, încălzit puţin. Da, se va lăsa albuşul, dar nu vă speriaţi.
Se adaugă apoi romul, cacaoa şi făina cernute împreună cu praful de copt, amestecând uşor, de jos în sus. La final, se adaugă şi nucă măcinată. Se obţine un aluat potrivit de moale. Se întinde aluatul într-o tavă cam de 20×30 cm sau 20×20 cm, căptuşită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină, scrie pofta-buna.com. Dacă tava va fi mai mică, prăjitura va fi mai înaltă.
În funcţie de cuptor, se coace la temperatura de 170-180 de grade, cu sau fără ventilaţie. Sau foc mediu la cuptoarele pe gaz. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit când băgaţi prăjitura. Coacerea durează aproximativ 40 de minute.
Nu se deschide cuptorul în primele 30 de minute, altfel negresa se lasă. După aceea, se deschide cuptorul şi se apasă uşor cu degetele. Dacă nu e crud aluatul pe mijloc, se scoate.
Cum se face glazura din gălbenuş? Gălbenuşurile se amesteca la mână, cu un tel, cu zahărul pudră, amidonul, un praf de sare cât se ia cu 3 degete şi vanilie.
Când prăjitura este coaptă, se scoate din cuptor şi se toarnă glazura. Băgăm tava înapoi în cuptor, la o temperatură de 150 de grade (foc minim la cuptoarele pe gaz) pentru 10 minute. Cât să se întărească glazură. Imediat după ce se scoate din cuptor, se presară deasupra granulele de ciocolată sau se rade ciocolata. Trebuie să se topească puţin şi să dea acel aspect de "litere chinezeşti". Se lasă să se răcească bine.
Înainte de tăiere, e bine să stea o oră la frigider, apoi se taie cu un cuţit bine ascuţit, cu lama înmuiată în apă călduţă. După fiecare tăiere, se spală lama cuţitului. Se taie pătrate, dreptunghiuri, romburi, după dorinţă. Se poate păstra la rece şi 1-2 săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu