Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat care ar trebui să fie măsurile luate de viitorul Guvern astfel încât povara să nu fie pusă pe umerii populației și mediului de afaceri.
Partidele care vor să își asume guvernare au în vedere mai multe măsuri fiscal-bugetare cu impact enorm asupra populației și mediului de afaceri. Printre aceste se numără și taxarea tranzacțiilor electronice cu sume între 1 și 3 lei per tranzacție, impozitarea salariilor mai mari de anumite sume și creștera taxei pe valoare adăugată (TVA). Într-un interviu pentru DC News, Mircea Coșea, profesor de economie, s-a declarat dezamăgit de modul în care politicienii vor să rezolve probleme deficitului bugetar, cu atât mai mult cu cât este vorba de aceleași persoane care au generat această situație.
„Am o mare dezamăgire, ăsta e cuvântul! Plecând de la afirmația noului președinte, care spunea că toată lumea s-a convins că „așa cum a mers până acum, nu mai merge de acum încolo“, credeam că va avea loc o schimbare. Nu mă refer neapărat la schimbarea de persoane, care și ea trebuia să aibă loc, fiindcă multe persoane vinovate de ceea ce s-a întâmplat, acum concurează pentru noi posturi în guvern, ci la conceptul și mentalitatea de guvernare. Mă așteptam să existe o mai mare legătură cu ceea ce se întâmplă acum în lume și o mai mare responsabilitate față de soarta acestei țări.
În lume este o schimbare de paradigmă, o schimbare ce înseamnă nu doar schimbarea anumitor țări ca factori de forță, dar și o schimbare a raporturilor între țările membre ale UE și Uniunea Europeană, care este în căutarea unui nou drum, se pregătește pentru un conflict economic cu Statele Unite ale Americii, încearcă să repare multe lucruri care s-au dovedit a fi greșite, mă refer la Green Deal. Din partea noastră nu există absolut nicio reacție, ci doar niște încercări de a obține o anumită prelungire a unor sancțiuni pe care am putea să le luăm“, a spus Mircea Coșea.
Profesorul de economie a prezentat de asemenea și câteva măsuri de bun simț care nu ar afecta populația și mediul de afaceri, ci ar avea scopul să creeze condițiile pentru o colectare mai eficientă. Mai mult, Mircea Coșea a reamintit de promisiunile din campania electorală de anul trecut în care s-a vorbit despre scăderea numărului de ministere și de secretari de stat.
„Mă așteptam să existe o schimbare și din punct de vedere al responsabilității față de această țară. La orice situație mai dificilă pe care o întâmpini, nu trebuie să pleci de la un calcul aritmetic, de scăderi, de împărțiri, ci de la faptul că conducerea unei țări este o economie aplicată pe soarta cetățenilor și a mediului de afaceri.
Trebuie să cauți niște metode care să reglementeze situația creată, dar care să afecteze cât mai puțin aceste două categorii, populația și mediul de afaceri, care nu au nicio vină. Situația creată nu e generată ca urmare a comportamentului populației românești sau a mediului de afaceri, ci o chestiune de greșeală de guvernare. S-a greșit în legătură cu creșterea cheltuielilor publice, cei care au condus bugetul țării nu s-au priceput, iar cei care au fost la fondurile europene nu au putut să respecte termene și așa mai departe.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Noi măsuri de la Guvern. Dumitru Costin trage semnalul: Aici va trebui dată milităria jos din pod!
Eu cred că acum ar fi trebuit să înceapă acum cu totul altceva și anume să se facă o listă de priorități, în primul rând să se ia niște măsuri imediate, care trebuiau să fie legate în principal de colectare, iar asta înseamnă eliminarea unei părți importante a evaziunii fiscale. Trebuie o atenție mai mare pe ANAF, pe încercarea de a lămuri populația că trecem printr-o perioadă mai dificilă, pe o încercare de reducere a cheltuielilor care țin de zona guvernamentală. Aici ar trebui să existe o respectare a promisiunilor făcute încă de acum un an și ceva: Numărul de ministere, numărul de secretari de stat, numărul de agenții, numărul de comitete etc. Nu trebuie să fie afectate celelalte domenii ale bugetarilor, care înseamnă învățământ, educație și ordine publică. Numai în final ar fi trebuit să se ajungă la o ridicare a impozitelor și taxelor.
Pe termen mediu și lung nu se poate scădea deficitul prin măsuri pe care le auzim acum. În România, deficitul este un rezultat nu doar al greșelilor de guvernare, ci și al structurii economiei naționale, care este depășită, învechită și foarte mult dependentă de câteva țări occidentale în ceea ce privește industria. Ar trebui să aibă loc o reformă structurală care să reducă un alt deficit, cel comercial. Deficitul comercial, în România, creează deficit, pentru că importăm peste 70% din ce consumăm. Până când nu se face reforma structurală care să ridice nivelul valorii adăugate în România, prin noi ramuri productive, prin ridicare industriei de procesare a materiilor prime, atunci nu vom putea să scădem pe termen lung deficitul bugetar“, a conchis Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu