Piața imobiliară în 2023: Cum vor evolua prețurile. Mircea Coșea: Vor exista falimente în linie

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Profesorul și specialistul în economie Mircea Coșea nu s-a arătat optimist în ceea ce privește evoluția sectorului imobiliar în 2023.

Invitat la România TV, profesorul de macroeconomie Mircea Coșea a discutat despre criza imobiliară din România. Într-o scurtă analiză, Mircea Coșea a fost de părere că piața imobiliară este influențată de câțiva factori principali precum inflația, dobânda creditelor, dar și de măsurile anti-inflație luate de Guvernul României care sunt îndreptate mai mult spre segmentul defavorizat al societății ”privit ca un fel de masă electorală pentru viitoarele alegeri”: 

”Falimente în linie”

”Piața imobiliară este de mai mult timp într-o criză. Acum realizăm și noi. În plan internațional, ea este în criză de câteva luni. Da, prețurile pot să scadă dar în același timp, pot să și crească. Pot să existe falimente în linie a tuturor celor care sunt investitori în acest domeniu pentru că există niște lucruri pe care câțiva nu le-au rezolvat. De exemplu creșterea foarte importantă a prețului materiilor prime pentru construcții care de obicei erau importate din Asia, China în primul rând”, a declarat Mircea Coșea.

Creditele, arma diavolului?

”În al doilea rând, nu există siguranța pentru investițiilor în imobiliare, iar în al treilea rând, costurile sunt foarte mult afectate de ceea ce înseamnă credite și dobânzi, și aici este problema care trebuie discutată mai atent, pentru că imobiliarul de obicei trăiește numai prin creditare. Creditul nu este un lucru rău, nu este arma diavolului.

Prin credite s-au dezvoltat țări. Statele Unite ale Americii s-au dezvoltat prin creditare timp de aproximativ 200 de ani. Problema este cum este orientat creditul, cum este dus în fața clientului, adică celui care ia credit și cum e protejat clientul. Ori, în actualele condiții lucrurile s-au schimbat foarte mult pentru că luptând împotriva inflației, Banca Europeană și nu numai, sfătuiește tot ceea ce înseamnă autoritate economică europeană să ridice dobânzile. Noi știm ce înseamnă acest lucru: ROBOR-ul a crescut foarte mult, a crescut și IRCC-ul... sigur este un lucru pe care banca poate să îl facă”, a subliniat economistul.

Politică anti-inflație cu iz electoral

”În cazul României, Banca Națională nu poate fi învinuită de ceea ce face pentru că este singura metodă monetară de a stopa inflația. Banca nu reușește să stopeze inflația pentru că nu e ajutată de politicile economice ale Guvernului. Guvernul nu are o politică anti-inflație, Guvernul are o politică de atac al efectelor inflației și nu asupra întregii economii, ci asupra unor categorii defavorizate privite ca un fel de masă electorală pentru viitoarele alegeri”, a declarat profesorul în macroeconomie Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel