Performanța lui Kovesi. Bilanț-dezastru al dosarelor cu AN

Laura Codruța Kovesi a ascuns sub preșul laudelor comisarilor europeni un bilanț dezastruos cu privire la numărul de cazuri cu autori necunoscuți (AN). În 2009, ex-Procurorul General al României a dat ordin de clasare a dosarelor AN, care să mascheze lipsa de rezultate, efectul fiind creșterea exponențială a delăsării, numărul cauzelor cu autori necunoscuți depășind cifra de 500.000/an, față de doar 803 câte au existat în 1989, potrivit luju.ro.

După ce cele două mandate pe PG al României (200-2012), ultimul terminat în octombrie, Laura Codruța Kovesi a înșirat laude cu nemiluita despre activitatea parchetelor din mandatul său, de la numărul mare de cauze, care au crescut de la an la an, și până la creșterea fără precedent a numărului de rechizitorii și inculpați trimiși în judecată. Dincolo de aceste performanțe aplaudate de comisarii europeni s-a ascuns dezastrul din activitatea de urmărire penală, cauzele cu autori necunoscuți depășind la ora actuală cifra de 500.000 pe an.

În anul 2009 Laura Kovesi a semnat un Ordin cu privire la înregistrarea cauzelor AN, care să permită procurorilor să claseze aceste dosare, astfel încât să nu li se impute că nu sunt capabili să le soluționeze cu succes. În raportul de final de mandat, fostul PG spune că rezultatele ”s-au dublat . . . s-au triplat . . . au crescut de 15 ori . . . al patrulea an de creștere” etc.

Luju.ro precizează, fără a minimaliza eforturile procurorilor din întreg Ministerul Public, că era normal să crească numărul de rechizitorii  și de inculpați, pentru că numărul de cauze penale a crescut constant de la an la an. Creșterea cazurilor AN este însă una alarmantă. Un astfel de caz arată că procurorii nu au fost capabili (sau nu au putut din cauza numărului lor mic, în comparație cu numărul de sosare) să despisteze infractorii și să-i trimită în judecată.

Statistica pe anul 2010 arată un număr de circa 500.00 de cauze cu AN, iar pentru 2012 există semnale că se va depăși cifra de 600.000. Așadar, creșterea numărului de dosare și de soluții de tragere la răspundere nu este un motiv de fală, câtă vreme o treime din numărul total al dosarelor de pe rolul unităților de parchet al MP privesc fapte penale ale căror autori sunt necunoscuți.

Prin Ordinul din 01.01.2009, semnat de ex-Procurorul General al României Laura Codruța Koveși și de fostul ministru de Interne Dan Nica, s-a dispus ca procurorilor și polițiștilor să aplice o serie de norme care sa le permită ca după un an de la înregistrarea unei cauze penale, în caz ca nu se face nimic iscusit pentru identificarea autorilor, dosarele să poată fi trecute în „evidențele cu autori necunoscuți până la data împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, și ca aceste dosare sî mai fie reluate decât dacă apar indicii/probe noi. De asemenea, s-a mai dispus ca după intervenția prescripției, dosarele cu AN sa fie clasate și „scăzute din evidențele cu autori necunoscuți”.

Laura Koveși ar fi trebuit să sesizeze Guvernarea Boc-Băsescu din mandatul ei, cu privire la resursele umane și logistice insuficiente în combaterea criminalității, nu să tacă în fața acestui fenomen, pentru ca mai apoi să poată fi prezentate bilanțuri triumfaliste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel