Eșecul face parte din viața fiecărui om și nu ar trebui privit ca o catastrofă, ci mai degrabă ca o sursă de învățare, deoarece orice om ar trebui să treacă prin experiența amară a eșecului pentru a aprecia cum se cuvine succesul. Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, continuă, astăzi, o temă foarte importantă în dezvoltarea copilului: încrederea și stima de sine.
Niciun părinte de succes nu-și dorește ca micuțul lui să devină un copil nefericit, temător, care rămâne mereu nemulțumit de viața sa, dar nu face nimic să schimbe această situație, din cauza unei încrederi și stimă de sine diminuate. Potrivit profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, părintele, pentru a putea dezvolta aceste două obiective, ar trebui mai întâi să analizeze cum ar fi el însuși afectat de un succes care întârzie să apară, deși eforturile în acest sens sunt enorme, cât timp poate lupta cu dezamăgirea, cu neîncrederea, cu oboseala și sentimentul imposibilului, până când va intra în fenomenul de neajutorare dobândită. ”Mai precis, dacă te obișnuiești cu eșecul ajungi să nu mai crezi că ai putea avea succes (și să nu mai faci nimic în acest sens), afirmă distinsul profesor Pânișoară, pentru că ”pur și simplu nu mai crezi în forțele tale de a reuși”.
Deoarece există riscul ca o persoană care a intrat în neajutorare dobândită să nu mai poată ieși, profesorul universitar Pânișoară recomandă părinților isteți să acționeze pentru a crește rezistența copilului la stresul generat de eșec, de a-l învăța să aibă răbdare, să fie perseverent, să încerce iar și iar și să creadă (de fiecare dată la fel de mult ca prima oară) că va reuși, atunci când își pierde încrederea în succes.
Astfel, în primul rând trebuie ca părintele să fie alături de copil și să știe prin ce trece acesta, dar și cum gestionează el gândurile negative care sunt generate de eșec sau cum poate fi ferit de pericolul “eu nu pot”.
”În al doilea rând, studiile în domeniu au demonstrat un adevăr foarte simplu: cea mai simplă cale pentru a ajunge la succes este chiar succesul! Mai bine zis, ca să crezi în succes trebuie, mai întâi, să ai succes”, precizează în continuare profesorul universitar Pânișoară, considerând că părintele ar trebui să simuleze celui mic succesul, dar fără a-i lăsa impresia că acesta este ușor de obținut.
”Lăsați-l să aibă propriile greșeli, să trăiască vinovăția și frustrarea (chiar furia) generate de către acestea. Și aici – ca de fiecare dată – este vorba despre echilibru. Trebuie să treacă prin experiența amară a eșecului (pentru a aprecia cum se cuvine succesul, atunci când acesta se produce)”, explică specialistul, recomandând, totodată, ca cel mic să nu se confrunte cu prea multe nereușite, pentru că altfel își va pierde încrederea în sine.
Dacă acest lucru riscă să se întâmple, atunci, părintele este nevoit să regizeze lucrurile pentru ca cel mic să nu mai poată pierde, ulterior el fiind convins să mai încerce o dată. Deși copilul nu mai spera nimic, acum lucrurile merg cum trebuie, iar încrederea în forța lui ”se poate” crește. ”Provocarea succesului de către noi ca părinți are rost pentru a-l ajuta să creadă în el. Astfel, micuțul nostru a învățat că poate, a învățat că trebuie să încerce de mai multe ori și că eșecul nu este o catastrofă. Și într-o zi, fără să mai fie nevoie de intervenția noastră secretă copilul va reuși singur, conchide profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, în materialul dedicat dezvoltării încrederii și stimei de sine.
Citește mai mult pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu