PAC. UE schimbă regulile. România, cea mai afectată. Revoluție privind terenul agricol

teren agricol
teren agricol

Uniunea Europeană schimbă politicile comunitare într-un domeniu cheie, până în 2020. România este vital interesată, peste un sfert din populația rămasă în țară fiind vizată.

Comisia Europeană a decis modificarea Politicilor Agricole Comune (PAC),  domeniu cheie care beneficiază de cea mai mare cotă din fondurile Uniunii. Miza PAC a fost întotdeauna foarte importantă, Marea Britanie ducând un adevărat război cu CE, în perioada Teatcher, tocmai din cauza cotelor alocate țărilor membre.

Schimbarea PAC nu este motivată, oficial, de previzibilul Brexit. Potrivit comunicării difuzate de Comisia Europeană  'Viitorul alimentaţiei şi agriculturii', document strategic deja adoptat în Comisie, regândirea politicilor este necesară în condiţiile în care fermierii vârstnici deţin cea mai mare pondere din totalul populaţiei ocupate în agricultură.  Fermierii cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă 31% din populația ocupată în agricultura europeană, în timp ce tinerii sub 35 de ani ocupă doar 6 procente.

Comisia vrea protejarea terenurilor agricole din statele membre

'Reînnoirea generaţiilor ar trebui să devină o prioritate a unui nou cadru de politici, dar trebuie recunoscut faptul că statele membre sunt în cea mai bună poziţie pentru a stimula reînnoirea generaţiilor recurgând la competenţele pe care le deţin în ceea ce priveşte reglementările privind terenurile, fiscalitatea, dreptul succesoral sau amenajarea teritoriului. În acest context, Comisia Europeană a publicat recent orientări despre modul de protejare a terenurilor agricole. Având în vedere acest lucru, este necesar să se sporească coerenţa dintre măsurile UE şi cele naţionale', se precizează în Comunicarea CE.

Schimburi Erasmus pentru tinerii fermieri

Potrivit documentului, PAC ar trebui să ofere statelor membre flexibilitatea de a-şi elabora scheme adaptate care să reflecte nevoile specifice ale tinerilor lor fermieri. 'Planurile strategice privind PAC ar putea include sprijin pentru dezvoltarea de competenţe, cunoştinţe, inovare, dezvoltarea de afaceri şi sprijin pentru investiţii', menţionează Comunicarea CE.

Reprezentanţii forului comunitar consideră că organizaţiile de producători pot juca un rol important în acest context, iar pentru a creşte oportunităţile de învăţare în străinătate pentru tinerii care trăiesc în zone rurale, ar trebui consolidate posibilităţile de schimburi Erasmus pentru tinerii fermieri. 'Demararea unei activităţi agricole implică un risc ridicat, cerinţe mari de capital şi un venit nesigur. PAC ar trebui să contribuie la reducerea acestui risc în primii ani după începerea unei activităţi agricole, punând la dispoziţie un sistem aplicabil peste tot în UE de sprijin pentru instalare, prin care să se acorde ajutorul necesar într-un mod mai simplu şi mai bine orientat. Acest lucru poate fi realizat printr-o plată complementară simplificată pentru nou-veniţi (adaptată pentru fiecare stat membru în funcţie de nevoile sale specifice) şi/sau prin consolidarea ori extinderea plăţilor forfetare actuale', relevă comunicarea comisiei. De asemenea, accesul la instrumente financiare destinate să sprijine investiţiile în ferme şi fondul de rulment ar trebui adaptat mai bine la nevoile de investiţii şi profilurile de risc mai ridicat ale nou-veniţilor.

Sprijin pentru pensionarea vârstnicilor și transferul terenurilor

Comunicarea CE arată că sprijinul acordat noii generaţii de fermieri ar putea fi combinat cu stimulente adecvate pentru plecarea generaţiei mai vârstnice şi intensificarea mobilităţii terenurilor. Nu în ultimul rând, este tot mai multă nevoie de sprijinirea unor măsuri care să stimuleze transferul de cunoştinţe între generaţii, prin parteneriate şi alte modele noi de afaceri, dar şi să permită planificarea transferului între generaţii, respectiv servicii de consiliere, mentorat şi pregătirea 'planurilor de transfer al fermelor între generaţii'.

În România, pentru stimularea comasării terenurilor şi atragerea tinerilor fermieri se acordă o rentă viageră agricolă, care reprezintă o sumă de bani plătită celui care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul. De asemenea, este funcţională şi atractivă măsura de instalare la sat a tinerilor fermieri, circa 5.400 de tineri primind deja finanţare prin PNDR 2020.

Potrivit datelor publicate recent de Eurostat, peste un sfert (25,8%) din populaţia României era ocupată în agricultură în 2015, ceea ce plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media populaţiei ocupată în agricultură era de numai 4,4%. În 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel