O masă la restaurant, mai scumpă în București decât în capitalele Poloniei, Ungariei și Bulgariei. Cu cât plătesc mai mult bucureștenii pentru un prânz în oraș

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bucureştenii plătesc mai mult pentru o masă în oraş decât polonezii, ungurii sau bulgarii.

Prețurile pentru o masă în oraș în București au crescut considerabil în ultimii ani, iar unele feluri de mâncare și-au dublat prețul față de perioada de dinaintea pandemiei, potrivit Antena 3 CNN. Astfel, bucureștenii au ajuns să plătească mai mult pentru mesele la restaurant decât polonezii, ungurii sau bulgarii, transmite sursa citată.

Se pare că și patronii de restaurante simt că prețurile din meniuri sunt cam piperate, pentru că acum în localuri nu mai este forfota care era în alți ani.

Cât costă o masă la restaurant în București

Un prânz pentru două persoane la un restaurant din București ajunge acum și la 250 de lei, mai scump cu 9% față de cel servit în Sofia și cu 20% față de un prânz luat în Praga, capitala Cehiei. Și în Varșovia, Budapesta și Bratislva nota de plată este mai mică cu câțiva lei, potrivit sursei citate.

Pentru a înțelege mai bine de ce ajunge nota să fie atât de mare, e important să știm că acum bucureștenii plătesc pe o ciorbă între 30 și 35 lei, deși în urmă cu 5 ani, o ciorbă costa în jur de 15-17 lei. O porție de paste ajunge chiar și la 70 lei, iar cine vrea și desert mai trebuie să scoată din buzunar alți 40 lei. Băuturile sunt și mai scumpe: un cocktail depășește 50 de lei, iar o bere 18 lei. Nici apa nu mai este ieftina: o sticlă de 300 de mililitrii costă peste 10 lei. Reprezentanții restaurantelor justifică prețurile mai mari prin scumpirea produselor.

"Prețul produselor pe care le folosim au crescut foarte, foarte mult și apoi toate cheltuielile conexe aferente unui business, de la chirie, la întreținere, la energie electrică și așa mai departe. Să ne gândim doar la prețul uleiului, dacă vreți. Adică înainte de pandemie, un litru de ulei era 3-5 lei, acum avem ulei și la 15 lei, adică de trei ori mai scump uleiul și apoi toată materia primă", a declarat Florin Pețu, director de marketing restaurant.

Așa se face că singurii care mai consideră că prețurile la noi sunt acceptabile sunt străinii din Vestul Europei, unde prețurile din restaurante sunt și mai mari.

"Este mult mai ieftin decât în Vestul Europei. Aici plătesc 20 de euro la o masă, în Franța dau 50 de euro", a declarat un turist.

Potrivit datelor oficiale, în ultimul an, prețurile din restaurante, cafenele și pub-uri au crescut în medie cu peste 8%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel