”Nu cred că ne vor lăsa să ne prăbușim”. De unde vom avea bani de pensii în 2024. Bogdan Chirieac: Dacă atunci se umplea Piața Victoriei, poate că lucrurile stăteau altfel

FOTO: Arhiva personala
FOTO: Arhiva personala

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre anul 2024 din perspectivă economică, prin prisma creșterilor promise, dar și a unor ținte angajate în fața Executivului european. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat anunțurile privind indexarea și majorarea pensiilor din anul 2024, un an în care România se află sub semnul alegerilor. 

”Cred că vor găsi bani, cel puțin pentru indexarea din ianuarie, poate în septembrie vor trebui să o amâne până la 1 octombrie sau 1 noiembrie, chiar dacă sunt alegeri, dar măcar pentru indexarea din ianuarie se vor găsi. Se va tăia de la alte capitole. Și așa în economia românească s-a reinventat, astăzi, când vorbim, un nou cuvânt: arierat.

Din cauza asta foarte multe companii nu au putut să își plătească contractorii, iar situația economică, din punctul acesta de vedere, nu este prielnică, cu un concurs de împrejurări, în Capitală nu sunt PUZ-uri, nu sunt construcții noi, nu s-au plătit companiile, statul are mari datorii și atunci vor da banii aceștia la pensii și vor lua din alte părți.

Ceea ce nu este în regulă, fiindcă pensiile acestea ar trebui să fie sustenabile, e foarte important din punctul acesta de vedere, ori guvernanții au avut grijă în primul rând de pensiile speciale, pentru care și-au dat o lege absurdă, să nu le modifice 40 de ani, iar la pensiile pe contributivitate, Dumnezeu cu mila, pentru că acesta este adevărul”, a afirmat analistul politic Bogdan Chirieac, la Realitatea Plus.

”De unde să tai, de unde să dai”

Bogdan Chirieac a fost întrebat ”cam de unde să tai, cam de unde să dai”. În opinia realizatorului Laurențiu Botin sunt doar două opțiuni: mărirea de taxe și impozite sau împrumuturi.

”Cu împrumutul nu se mai poate multă vreme, fiindcă depășești toate țintele de deficit, și așa este vorba să ne lase la 5,5% anul acesta, dar înțeleg că promisiunea Comisiei este verbală, nu este un document scris, iar anul viitor trebuie să ajungă la 4 și ceva la sută, deci nu te poți împrumuta mult mai mult dincolo de această țintă de deficit, chiar dacă îți mai scutește PIB-ul, iar în privința taxelor și a impozitelor și așa au îngenunchiat mediul privat.

Cred că vor tăia cel mai probabil de la Investiții, asta au făcut și acum, ca să își țină deficitul. Ei, la lucrările pe care statul le face, sunt în urmă, foarte în urmă cu plățile, inclusiv la energie. Ce cheltuieli are statul sunt întârziate în acest moment.

Așa au ținut lucrurile sub un oarecare control. Însă, până la urmă trebuie să le dai drumul. Ce să mai spunem? Magistrații mai vor 3 miliarde de euro că și-au dat singuri decizii să își mărească salariile în urmă cu 10 ani, ferească Dumnezeu să mai vină vreun proces cu sentință definitivă, gen Roșia Montană, și să fim condamnați și acolo la niște plăți uriașe.

Sunt multe necunoscute și anul viitor. Să vedem cu PNRR-ul, cu fondurile europene, dacă reușesc să absoarbă mai mult”, a mai spus Bogdan Chirieac.

”Nu sunt foarte pesimist”

”Cinstit, pe de altă parte, nu sunt foarte pesimist, fiindcă ținând seama de flancul estic, de războiul din Ucraina, de interesele americane în zonă, de interesele europene, nu cred că ne vor lăsa să ne prăbușim.

Problema este că nu sunt doar pensiile, iar oamenii aceștia sunt vulnerabili, acesta este adevărul. Urmează majorări la stat, fără criterii de performanță. Categorii profesionale care nu sunt cele mai defavorizate: polițiștii, lucrătorii din penitenciare, grefierii din instanțe și-au anunțat manifestări de protest, greve.

Singurii care nu au reușit să se organizeze, și asta este vina noastră, a tuturor, sunt antreprenorii români, care nu au zis nimic, decât pe Facebook, dar nu ajută, dar nu am reușit să ne organizăm, sub nicio formă, atunci când s-au făcut ultimele majorări aberante de taxe și impozite, majorări făcute și de dl Câciu de la PSD, și de dl Boloș de la PNL, și în 2022, și în 2023.

Dacă atunci se umplea Piața Victoriei, poate că lucrurile stăteau altfel. Oricum, economia românească a primit lovituri în plin. Mai departe îți vine FMI-ul și te-a anunțat oficial că trebuie să desființezi micro-întreprinderile, că trebuie să faci 16% la toată lumea sau chiar mai mult, că trebuie să mărești TVA-ul și că trebuie să scoți taxa de 1% pentru multinaționale.

Acum ce să faci? Ceva va trebui făcut, fiindcă este o aritmetică simplă: nu sunt bani pentru câte cheltuieli sunt în țara românească, astăzi, când vorbim. Dar ceva se va găsi. Câte ceva!”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Citește și: Care a fost pensia medie în noiembrie 2023. CNPP: 4.765.843 de pensionari, cu 1.015 persoane mai multe comparativ cu luna octombrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel