Noul Cod Rutier a intrat în vigoare. Vezi cum poți contesta hotărârile judecătorești

politie
politie

Codul Rutier se  modifică din 19 ianuarie. Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012. Principala modificare se referă la reînnoirea permisului auto care se va face în urma vizitei medicale. Șoferii pot contesta hotărârile judecătorești prin care sunt soluționate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere.

 Vineri este ultima zi când șoferii vor putea preschimba permisele auto fără a mai efectua vizita medicală. De sâmbătă, șoferii sunt obligați să treacă printr-o vizită medicală la reînnoirea permisului auto. Iar pentru obţinerea unui permis de scutere şi alte vehicule din categoria lor este necesar un examen teoretic şi practic

Potrivit noilor reglementări, ce se vor aplica din data de 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

 Pentru conducerea moppedelor este necesar un permis de categoria AM, care poate fi obţinut doar de tinerii care au cel puţin 16 ani împliniţi. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obţinerea lui depinde de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor, dar şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

 Permisul de conducere categoria B este valabil 10 ani dar, dacă până acum reînnoirea înainte de data expirării se făcea doar în urma unui drum la Poliţie, o nouă lege vine să schimbe acest lucru. Reînnoirea se va face doar în urma unui control medical.

 “Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la la art.22” scrie în art 9 al legii 203, publicată ieri în Monitorul Oficial.

 Iată ce scrie la articolul 22:

 Art. 22. – (1) Conducatorii de autovehicule sau tramvaie trebuie sa aiba cunostintele si indemanarea necesare conducerii si sa fie apti din punct de vedere medical si psihologic.

 (2) Conducatorii prevazuti la alin. (1) vor fi verificati periodic din punct de vedere medical si psihologic. Politia poate propune examinarea medicala sau psihologica, precum si verificarea cunoasterii regulilor de circulatie a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie ori de cate ori constata ca acestia, prin modul de conducere sau comportamentul lor in trafic, pun in pericol siguranta circulatiei.

 (3) Verificarea medicala si psihologica prevazuta la alin. (1) si (2) se efectueaza In conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.

 Pentru conducerea mopedelor va fi obligatoriu un permis de categoria AM. Acesta poate fi obţinut doar de tinerii care au împlinit 16 ani. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obţinerea lui depinde de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor, dar şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

 Pentru biciclişti: dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

 Noul Cod Rutier reglementează și circulația pe biciclete. Astfel, pot fi sancționați cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) și ” nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere

 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;

18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;

20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;

21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;

24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

 De la 19 ianuarie 2013 echivalarea dintre vechile şi noile categorii şi subcategorii de permise de conducere se va face după cum urmează:

 a) Categoria A cu categoria A;

 b) Categoria B cu categoria B;

 c) Categoria BE cu categoria BE;

 d) Categoria C cu categoria C;

 e) Categoria CE cu categoria CE;

 f) Categoria D cu categoria D;

 g) Categoria DE cu categoria DE;

 h) Categoria Tb cu categoria Tb;

 i) Categoria Tv cu categoria Tv;

 j) Categoria Tr cu categoria Tr;

 k) Subcategoria A1 cu categoria A1;

 l) Subcategoria B1 cu categoria B1;

 m) Subcategoria C1 cu categoria C1;

 n) Subcategoria C1E cu categoria C1E;

 o) Subcategoria D1 cu categoria D1;

 p) Subcategoria D1E cu categoria D1E.

Șoferii pot contesta hotărârile judecătorești

De asemenea, începănd din 19 ianuarie, șoferii vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluționate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere. Asta în condiţiile în care, până în prezent, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă și irevocabilă.

 Noua regulă a fost introdusă de Guvern în Codul Rutier, prin ordonanţă de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel