Wall Street, care a rezistat destul de bine pe fondul tensiunilor geopolitice generate de situația din Ucraina, a intrat, marți, pe un teritoriu negativ după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a trimite trupe în regiunile separatiste din Ucraina, ceea ce a amplificat temerile legate de o invazie la scară largă.
Extrem de sensibile la orice declarații politice referitoare la situația din estul Europei, piețele americane au dat semne de ușoară redresare în urma discursului președintelui Joe Biden și a anunțului privind instituirea de noi sancțiuni împotriva Moscovei.
La închiderea ședinței de pe Wall Street, Dow Jones a pierdut 1,42%, coborând la 33.596 puncte, Standard & Poor's 500 a cedat 1,01%, ajungând la 4.304 puncte, iar Nasdaq a scăzut cu 1,23%, la 13.381 puncte.
La Paris, CAC 40 a încheiat în scădere simbolică de numai 0,01%, la 6.787,6 puncte. Pe de altă parte, indicele britanic Footsie a câștigat 0,13%, spre deosebire de cel german Dax, care a cedat 0,26% și de indicele EuroStoxx 50, care a pierdut 0,01%.
De la Casa Albă, președintele american a vorbit despre începutul unei invazii rusești în Ucraina, în timp ce Moscova a anunțat că trimite trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei a căror independență a recunoscut-o la începutul săptămânii. În conferința sa de presă, șeful Administrației SUA a declarat că sancțiunile americane includ bănci și reprezentanți ai elitei ruse, dar și datoria suverană a țării lui Putin.
Europa a impus, de asemenea, un set de sancțiuni financiare împotriva Rusiei. Țările UE au convenit să sancționeze 27 de oficiali, parlamentari, și instituții rusești pentru rolul lor în încălcarea integrității Ucrainei. Este vizată, în egală măsură, capacitatea Rusiei de a avea acces la piețele de capital și la serviciile financiare europene.
Turismul și companiile aeriene au de suferit
Pe Wall Street, aceste tensiuni au cântărit asupra sectorului turismului. American Airlines și Delta Air Lines au pierdut 2,5% și, respectiv, 2,2%, în timp ce companiile de croazieră Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean Cruises și Carnival au scăzut cu 0,8% până la 3,8%. Site-ul de turism Tripadvisor (-3%) și operatorul de cazinouri Wynn Resorts (-4,9%) au fost, de asemenea, grav afectate.
Amenințarea cu sancțiuni americane împotriva Moscovei afectează și producătorii de semiconductori Nvidia (-1%), Intel (-0,8%) și Qualcomm (-1%), deoarece exporturile lor către Rusia ar putea fi blocate.
Petrolul, la un maxim al ultimilor 7 ani
Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din 2014 încoace, în condițiile în care escaladarea tensiunilor legate de Ucraina a amplificat riscurile de restrângere a ofertei. Bank of America (BofA) a estimat marți că prețul petrolului ar putea crește cu 5 până la 20 de dolari în cazul agravării crizei din Ucraina.
Țițeiul marca Brent a câștigat 1,36%, la 96,68 dolari pe baril, după ce a atins un maxim de 99,50 dolari, aproape de pragul simbolic de 100 de dolari, sub care se tranzacționează din septembrie 2014. Petrolul ușor american (West Texas Intermediate, WTI) este în creștere cu 1,32%, la 92,27 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News