EXCLUSIV  Modelul economic pe care România trebuie să-l urmeze. Mircea Coşea: Să fim atenţi! La noi, nu s-a înţeles

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Profesorul Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care ar fi modelul economic mondial pe care România ar trebui să îl urmeze, pentru a ieşi mai uşor din criza economică generată de pandemie. 

"Ca să fiu sincer, eu nu aş putea să felicit actualul Guvern pentru iniţiativele pe care le are în domeniul economiei, dar nici nu aş putea să critic foarte aspru. Peste tot în lume sunt încercări, nu e o reţetă ideală. Ceea ce face China, spre exemplu, nu putem face noi. 

După părerea mea, însă, ar trebui să fim puţin atenţi la modelul francez. Mie mi se pare că are o anumită nuanţă de originalitate care nu este deloc lipsită de importanţă. Există câteva caracteristici principale. Prima este orientarea spre folosirea acestor probleme ale crizei în scopul reorientării şi reformulării priorităţilor în dezvoltare. Franţa lucrează pentru transformarea economiei în una de tip 4.0 a Revoluţiei Industriale, încercând să devină primul producător mondial în ceea ce înseamnă noua formă de energie pentru automobile. Este prima, cu un program naţional bine formulat şi bine comunicat. 

În al doilea rând, Franţa a investit foarte mult în revigorarea economiei prin PIB şi alte forme de atragere a capitalului. Acum 10 zile, Franţa a anunţat un nou program de 100 de miliarde de euro, pe care îl introduce în economie pentru trecerea la o economie modernă din punct de vedere al consumului de energie, urmând liniile pe care le are Green Deal-ul european. Este singurul stat care a bugetat un astfel de program.", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Strategia naţională care nu s-a înţeles în România

"Mai este un lucru, care în România nu s-a înţeles şi pe care au apărut comentarii total aiurea. Franţa a reînfiinţat Comisariatul Planului, un sistem de inventariere a economiei pe bază de succes, nu pe bază de directivă. A mai funcţionat unul în Franţa până în 2006. Când ne-am început noi tranziţia, comisarul francez ne-a opus o rezistenţă fantastică. El ne-a pus la punct ceea ce noi numim azi Institutul Naţional de Prognoză. Ce importanţă are decizia francezilor? În primul rând, vor crea o strategie naţională, ceea ce alţii nu au. O strategie naţională a dezvoltării. Apoi, va aduce la aceeaşi masă multinaţionalele, patronatele franceze şi statul. Se va face o masă rotundă la care se va discuta ce se întâmplă. Apare astfel o mai mare importanţă a statului în ceea ce priveşte cererea. 

Franţa încearcă să folosească într-o manieră mai activă decât alţii fluxul migrator. În Franţa nu se mai discută în termeni peiorativi despre migraţie, ci se vorbeşte despre un potenţial de dezvoltare a capacităţii de finanţare a sistemului de pensii. Nu e încă un model, dar e o iniţiativă de ieşire dintr-o situaţie greu de previzionat.", a mai spus profesorul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel