Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri, după aprobarea ordonanței privind Acordul de împrumut dintre România și Comisia Europeană, că cele trei destinații majore ale banilor sunt: finanțarea reformelor, acoperirea deficitului și refinanțarea datoriei publice.
Acordul de împrumut a celor 14,49 miliarde de euro a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, de Johannes Hahn, comisar pentru Buget și Administrație, și de Paolo Gentiloni, comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.
„Spre deosebire de predecesorii mei vreau ca românii să știe ce se întâmplă cu împrumuturile pe care le luăm; găsesc că au acest drept măcar și pentru faptul ei vor susține rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut să fie pus la treabă și să contribuie la dezvoltarea țării noastre și îmbunătățirea vieții oamenilor”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Potrivit Ministerului Finanțelor, sunt trei destinații majore ale banilor din acest împrumut:
1. Finanțarea reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare (PNRR);
2. Acoperirea deficitului bugetului de stat;
3. Refinanțarea datoriei publice guvernamentale.
Sumele se virează în 10 rate, până la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR și a derulării investițiilor asociate împrumutului.
O primă tranșă – prefinanțarea de 1,94 de miliarde de euro – va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat după intrarea în vigoare a Acordului.
Ministerul Finanțelor anunță că fiecare virament, inclusiv prefinanțarea, se acordă în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de grație de 10 de ani, transmite Mediafax.
"Încă din primele zile de guvernare, am lucrat pentru operaţionalizarea celui mai important proiect de ţară postpandemic, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astăzi vom analiza şi aproba în Guvern, prin OUG, Acordul de împrumut între Comisia Europeană şi România, prin care ţara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde de euro disponibili prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, bani pe care îi vom investi în economie, în condiţii extrem de avantajoase", a spus premierul în debutul şedinţei de guvern.
Potrivit acestuia, după intrarea în vigoare a acordului de împrumut, Comisia Europeană va disponibiliza prefinanţarea de 13%, reprezentând aproximativ 1,94 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu