Mărmureanu anticipează un cutremur puternic după 2062

18_cutremur_EVZ_54f9ebeca8_thumb_630_380
18_cutremur_EVZ_54f9ebeca8_thumb_630_380

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a explicat, luni, că există posibilitatea unui cutremur sub 7 grade în România, însă un seism cu adevărat puternic ar fi așteptat abia după anul 2062. 

"Sunt foarte liniştit în ceea ce priveşte cutremurele la noi în ţară. Avem o analiză pe mai bine de 600 de ani, iar pentru ultimii 300 de ani ştim tot ceea ce s-a întâmplat în această ţară. Sunt anumite lucruri care nu pot să se întâmple oricând vrem sau când umblăm noi cu probabilităţi. Eu, pe partea de analiză a cutremurelor, merg pe ceea ce s-a întâmplat, nu pe matematică sau pe fizică", a mai spus directorul INFP, pentru Mediafax. Potrivit lui Mărmureanu, un cutremur cu magnitudine sub 7 grade pe scara Richter se poate produce oricând în România. Totuși, perioada pentru care ar fi prezis un astfel de seism ar fi după anul 2062.

"Am trecut cu toţii prin cutremurele din 1986 - 7 grade şi 1996, cu 6,9 grade...Un cutremur la peste şapte şi ceva, cum a fost în 4 martie 1977, ne iese cam în perioada 2062, 2064, 2065. Ştim o prioadă, dar asta nu înseamnă că este anul exact. Dar ştim o perioadă de 18 ani, care începe în 2040 şi se termină prin 2060, şi interesant este că această analiză făcută de mine şi o cercetătoare la institut este similară celei făcute de profesorul Dumitru Enescu şi de băiatul lui care este în Japonia. Noi am găsit nişte alternanţe când lucrează foarte puternic Africa (activitatea seismică a zonei - n.r.) şi când lucrează foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine", a explicat Mărmureanu.

Specialistul a precizat că, în prezent, cutremure foarte puternice sunt în Australia și India, existând o alternanță care va dura până în 2022. După 2022, pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani, seisme foarte puternice vor fi în Africa.

"Africa nu a dat niciodată mai mult de 6-7 grade. Nu avem cum să avem cutremur foarte puternic la noi, pentru că sistemul este extrem de prins în Asia în Japonia. Să ştiţi că japonezii nu au scăpat de partea de cutremure pe partea vestică. Vor mai fi", a adăugat directorul onorific al INFP.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel