La Roșia Montană vor merge doar 12 parlamentari din Comisia specială

rosia-montana2
rosia-montana2

Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană, a anunţat, luni, că doar 12 membri dintre cei 21 ai Comisiei se vor desplasa în zonă, el arătând că ceilalţi fie nu doresc să meargă, fie au fost anterior în vizită.

 "Trebuie să vă spun că 12 parlamentari vor face deplasarea la Roşia Montană. Ceilaţi nu doresc să meargă, iar o parte au fost. Vor merge de la toate grupurile parlamentare, am lista celor 12, aceasta va fi postată pe site în două ore. Sunt şi foarte mulţi liberali. Nu e un grup care a decis în totalitate să nu meargă", a spus Vâlcov.

El a precizat că cei 12 parlamentari vor merge până la Alba Iulia cu maşinile proprii, existând şi posibilitatea, pentru cei care doresc, de a folosi un microbuz pus la dispoziţie de Camera Deputaţilor. Vâlcov a spus că, de la Alba Iulia, de vizita parlamentarilor se va ocupa Prefectura Alba.

Comisia este compusă din 21 de membri, doi dintre aceştia, cei ai PDL, neluând parte deloc la lucrări.

Preşedintele Comisiei a subliniat că parlamentarii nu vor folosi maşini sau îmbrăcăminte pusă la dispoziţie de RMGC, existând o solictare expresă a sa în acest sens.

Vezi programul membrilor Comisiei speciale

 Potrivit programului aprobat luni de către Comisie, parlamentarii membri vor pleca spre Alba Iulia marţi după-amiază. Ei vor ajunge în Roşia Montană miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, unde se vor întâlni cu primarul localităţii. Ulterior, parlamentarii se vor deplasa în teren şi vor vizita perimetrul minier Roşia Montană, care va include: staţia pilot de tratare a apelor acide; zona protejată Tău Găuri - amenajare pentru vizitare turistică; zona protejată Cârpeni - amenajare pentru vizitare turistică; cariera Cetate; cariera Cârnic, cariera Orlea; cariera Jig; prezentare iaz de decantare şi amplasamentul uzinei; zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală şi Orlea; Cârnic, Piatra Corbului (zonă protejată), Piatra Despicată-imagine generală asupra sitului; tăurile protejate din centrul istoric; zona protejată Centrul istoric - 317 case incluse în planul de reabilitare; vizită în subteran la complexul de galerii Cătălina-monuleşti; vizită casă restaurată - depozit arheologic şi şantier restaurare casa 392;vizită la muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea şi o serie de întâlniri care vor dura câte o oră, fiecare, cu Sindicatul Viitorul minerirului şi ONG-urile locale pro-minerit şi locuri de muncă (la Căminul cultural, cu autorităţile locale şi regionale (la primăria veche), cu Alburnus Maior (Căminul cultural) şi cu Fundaţia Pro Munţii Apuseni şi alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Câmpeni.

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Florin Moţiu, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, nu a mai fost luni audiat în Comisia specială

Preşedintele Comisiei speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a anunţat că audierea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, va fi reprogramată.

 "Probabil joi sau la o dată ulterioară. Mâine vom stabili la comisie, la ora 10,00. De comun acord cu ministrul vom decide când vom reprograma această audiere", a anunţat Vâlcov.

 Secretarul de stat Florin Moţiu a explicat că, în aceste zile, în România este o delegaţie a Comisiei Europene pentru monitorizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi că este în derulare o vizită la Ministerul Justiţiei, stabilită de mai mult timp.

Membrii Comisiei au avut de ales luni între a continua dezbaterile cu secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Florin Moţiu sau a reprograma audierea ministrul Robert Cazanciuc, majoritatea parlamentarilor optând cea de-a doua variantă, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel