Mugur Isărescu a explicat stadiul în care se află procesul de trecere la moneda euro.
Comisia pentru trecerea la euro va face publice două rapoarte în decembrie, însă lucrările sunt tehnice şi au 300 de pagini, iar noi am făcut eforturi serioase să traducem documentul din română în română, pentru a spune lucrurile într-un limbaj acceptabil, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
"În luna decembrie, Comisia privind trecerea la euro va publica cele două documente, un raport de fundamentare a deciziilor viitoare şi un parcurs. Un document privind măsurile, să zicem, care trebuie luate pentru a ajunge la ţintă. Sunt două documente grele. Sunt şi voluminoase, în total câteva sute de pagini. Sunt şi tehnice unele chestiuni, dar vreau să declar public că noi cei care suntem în această comisie am făcut eforturi serioase pentru a traduce documentul din română în română, aşa făcând o glumă, sau fără glumă, pentru că aici nu e de glumit, pentru a spune lucrurile într-un limbaj acceptabil. La 300 de pagini, dacă nu este bună intenţie, dacă e rea-voinţă, se pot găsi zeci de interpretări. Şi pe fraza cel mai corect formulată am văzut că se fac ştiri total pe lângă subiect şi ultimele zile sunt dovada peremptorie în acest caz. Deci dacă noi spunem acolo că orizontul rezonabil pentru ca România să între în Zona Euro va fi undeva 2024, să zicem pentru intrarea în sistemul cursurilor de schimb, care mai mult sau mai puţin este aproape acelaşi lucru cu adoptarea euro, de acolo încolo nu mai este decât drum înainte şi el poate să dureze doi ani sau mai muţi ani", a spus Mugur Isărescu, la conferinţa Profit Financial Forum, cu tema 'Impactul reglementărilor asupra pieţelor financiare. De la bune intenţii la consecinţe neaşteptate'.
"Să înţelegem că aici nu putem eşua"
El a menţionat că adoptarea Euro poate fi comparată cu un maraton, fiind o cursă se rezistenţă.
"Toţi suntem grăbiţi pentru că viaţa noastră este relativ scurtă faţă de aceste procese istorice, dar trebuie să înţelegem că aici nu putem eşua şi că, atenţie, Zona Euro nu este o zonă de convergenţă, spre deosebire de Uniunea Eurpeană", a afirmat Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu