Georgescu (BNR): Majoritatea companiilor au nevoie de creditare

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, susține că este nevoie de accelerarea pe baze sustenabile a creditării firmelor.

Analizele economice recente arată necesitatea accelerării pe baze sustenabile a creditării firmelor, în condiţiile în care accesul la finanţare are un impact important asupra activităţii economice generale, a declarat, miercuri, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, la "Summer Banking Academy".

"Este bine cunoscut faptul că activitatea de creditare reprezintă un factor important al creşterii economice şi principalul obiectiv al băncilor. Din analizele economice recente rezultă necesitatea accelerării pe baze sustenabile a creditării firmelor. Aceasta deoarece accesul la finanţare are un impact important asupra activităţii economice generale. Majoritatea companiilor au nevoie de creditare, însă într-o anumită proporţie unele mai mult, altele mai puţin, în raport cu gradul de capitalizare, pentru a-şi pune în mişcare mecanismele şi procesele interne", a spus Florin Georgescu.

Creditele, menite să reducă decalajul dintre plăți și încasări

Prim-viceguvernatorul BNR a subliniat faptul că unele firme au nevoie de credit pentru a face faţă decalajului dintre plăţi şi încasări. "Uneori, dacă un agent economic nu are acces la creditare întreg ciclu al activităţii economice se poate opri", a subliniat Georgescu. 

Oficialul BNR a adăugat că băncile trebuie să facă faţă noilor cerinţe de reglementare, iar printre acestea se numără şi propunerea Comisiei Europene din luna martie a anului curent privind pachetul legislativ care vizează accelerarea reducerii volumului creditelor neperformante din sectorul bancar, ce are în vedere, printre altele, încurajarea dezvoltării pieţelor secundare pentru credite neperformante.

IMM-urile pe primul plan

De asemenea, Florin Georgescu a declarat că, referitor la educaţia financiară, se constată că IMM-urile reprezintă categoria dominantă de firme în cadrul economiei europene şi nu numai. În zona euro acest tip de companii reprezintă 98% din numărul total de firme, angajând 75% din resursa umană activă şi generând circa 60% din valoarea adăugată brută a regiunii. 

Potrivit prim-viceguvernatorului BNR, relaţia bancă - IMM este în multe cazuri limitată, iar în România circa 80% dintre aceste firme nu a avut niciodată un credit bancar. Din acest motiv se desprinde necesitatea îmbunătăţirii gradului de educaţie financiară a antreprenorilor din acest segment de afaceri prin programe specifice. De ademenea, politicile publice ar trebui să promoveze educaţia întreprinzătorilor în scopul cunoaşterii şi înţelegerii acestora a gamei largi de instrumente financiare disponibile precum şi a modificărilor legislative relevante pentru activitatea IMM-urilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel