FMI anunță momentul maxim al inflației. Când revenim, economic, la normalitatea de dinainte de COVID

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fondul Monetar Internaţional a făcut noi estimări privind rata inflației. 

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca inflaţia să atingă nivelul maxim în această toamnă şi să revină la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19 până la mijlocul lui 2022, dar se menţine riscul ca nivelul ridicat al inflaţiei să persiste, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Estimările de bază ale FMI pentru economiile avansate arată o inflaţie de 3,6% în această toamnă şi scăderea ei la aproximativ 2% până la mijlocul lui 2022. Economiile emergente şi în curs de dezvoltare vor avea o inflaţie de 6,8% în această toamnă, pentru ca apoi să se reducă la aproximativ 4% până la mijlocul lui 2022.

"Creşterea preţurilor locuinţelor, perturbările din lanţurile de aprovizionare în economiile emergente şi în curs de dezvoltare, presiunile continue asupra preţurilor alimentelor şi deprecierea valutelor în ţările emergente ar putea menţine un nivel mai ridicat al inflaţiei", se arată în raportul FMI.

De ce a crescut inflația



Majorarea inflaţiei vine în urma creşterii cererii, a economiilor acumulate ca urmare a stimulentelor fiscale şi monetare, a creşterii rapide a preţurilor la materiile prime, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a deficitului. O creştere de 40% preţurilor globale ale alimentelor de la începutul pandemiei a afectat semnificativ ţările cu venituri scăzute.

Aşteptările inflaţioniste tind să fie bine ancorate în ţările unde este credibilă independenţa băncilor centrale, politicile monetare sunt bine comunicate, apreciază FMI.

Accelerarea inflaţiei, în special în ţările emergente, este deseori asociată cu deprecieri valutare semnificative. În economiile avansate, ele sunt deseori precedate de deficite fiscale ridicate, informează FMI. 

Prețurile au explodat ”subiectiv” și plătim toți

Profesorul de economie Mircea Coșea explică modul în care au crescut prețurile ”subiectiv”, speculând piața.

”Inflația dă posibilitatea creării unor creșteri de prețuri care nu se explică prin inflație, ci prin dorința producătorilor și exploatatorilor de a beneficia de această psihoză a inflației, pentru a ridica prețurile. Așa explică analiștii occidentali creșterea prețurilor la materialele de construcții, nu pentru că ar fi o creștere importantă a sectorului, ci pentru că s-a beneficiat de această perdea, umbrelă a inflației pentru a spori prețurile, în dorința, obiectivă într-un fel, de a recupera pierderile avute în perioada pandemiei.” a explicat Mircea Coșea, pentru DCNews și DCNewsTV. 

Creșterea prețurilor într-o manieră subiectivă ”nu va dura foarte mult”, consideră analistul economic, pentru că această majorare va avea efecte: ”O astfel de atitudine nu poate dura la infinit, dar, pe o anumită perioadă - și noi parcurgem această perioadă - asistăm la așa ceva”. ”Haosul general îți dă posibilitatea să crești prețurile”, mai punctează acesta. 

Află mai multe de aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel