Fenomen ciudat pe piaţa muncii. A apărut "concediul de odihnă special". Ce este şi cine îl practică

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Un fenomen ciudat a apărut pe piaţa muncii. Mai întâi în vestul Europei, însă acesta se îndreaptă încet spre blocul de est. 

Persoanele cu diplome de absolvire pleacă în vacanţă în timp ce sunt în căutarea unui loc de muncă. Ceea ce până acum am văzut doar în Europa de Vest, acum a devenit realitate şi în Ungaria: cei cu diplome se adresează din ce în ce mai des oficiilor de ocupare a forţei de muncă în ideea de a se relaxa după oboseala acumulată în timpul anului şi pentru a se angaja cu câteva luni mai târziu - chiar şi la un alt loc de muncă. Totuşi, fenomenul nu este larg răspândit şi nu toată lumea îşi poate permite, scrie Rador. .

În ultima perioadă tot mai multe persoane cu diplome de absolvire se adresează oficiilor de ocupare a forţei de muncă din Ungaria, însă, în mod surprinzător, cel mai frecvent motiv pentru a părăsi locul de muncă nu este concedierea sau închiderea companiei, ci mai degrabă vacanţa şi relaxarea după o oboseală acumulată în timpul anului. Motivul real nu este altul decât deficitul de forţă de muncă din ce în ce mai grav şi cererea în creştere pentru locuri de muncă calificate. Toate acestea au adus în Ungaria fenomenul care până acum era caracteristic doar în Europa de Vest: absolvenţii de studii superioare care se află într-o situaţie existenţial mai bună se pot înscrie acum la oficiile de ocupare a forţei de muncă pentru sprijin în căutarea unui loc de muncă, ştiind că îşi vor putea găsi cu uşurinţă un loc de muncă după trei luni.

"Concediul de odihnă special"

Dacă ne uităm la datele Oficiului Central de Statistică (KSH), este clar că, deşi salariile încă nu ajung din urmă în mai multe profesii salariile din Occident, există din ce în ce mai multe domenii în care companiile pot oferi deja un venit deosebit de competitiv. De la începutul acestui an, salariul mediu brut în sectorul infocomunicaţii şi finanţe a fost peste 900.000 de forinţi (11.494 lei), iar salariul mediu a fost peste 1 milion de forinţi (12.771 lei) timp de două luni consecutiv datorită primelor. Desigur, toate acestea sunt medii, aşa că salariile pot varia în sus şi în jos.

Preşedintele Federaţei Sindicatelor Liga, Melinda Mészáros, a declarat pentru ziarul ungar "Világgazdaság" că şi în Ungaria a apărut - aşa cum a numit-o - această relaxare specială sau concediu de odihnă special. În Europa de Vest acest proces este prezent de ceva vreme, mai ales în rândul celor care predau în învăţământul superior sau care au o activitate de cercetare, în primul rând în legătură cu schimbările de locuri de muncă. Totodata, aceasta presupune un nivel mai ridicat de venit si un nivel deosebit de cunoştinte atunci când cineva poate găsi - cu mare siguranţă - un loc pe piaţa muncii. În 99 la sută din cazuri, persoanele respective au deja posibilitatea următoarei angajări, adică au un angajament faţă de un alt angajator, a explicat Melinda Mészáros, care a adăugat: Ei trec peste această perioadă intermediară cu o relaxare specială, în timp ce se înregistrează la oficiile de ocupare a forţei de muncă, astfel că nu rămân niciodată fără asigurări. Potrivit preşedintelui sindicatului, acest fenomen nu este neapărat caracteritic Budapestei, este mai mult legat de grupuri profesionale şi calificări profesionale, decât de un fenomen regional. Regionalitatea joacă un rol în sensul că nivelurile de venit în capitală şi în regiunea Transdanubia Centrală sunt semnificativ mai ridicate decât în alte zone ale ţării, de exemplu în Transdanubia de Sud, unde nu există angajatori mari şi din această cauză şi salariile sunt mult mai mici, astfel că aici acest fenomen se poate constata mai puţin.

Melinda Mészáros a atras atenţia şi asupra faptului că numărul solicitanţilor de locuri de muncă înregistraţi cu studii medii şi superioare este în creştere, în timp ce numărul muncitorilor necalificaţi este în scădere, ceea ce indică faptul că azi este mult mai uşor să găseşti un loc de muncă cu calificare profesională. Melinda Mészáros a menţionat, totodată, că degeaba are cineva o calificare profesională dacă nu a lucrat în acel domeniu sau nu are experienţă şi a obţinut doar hârtia. Toate acestea nu sunt suficiente pentru angajare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel