EXCLUSIV  Eugen Tomac, de la Bruxelles: După salariul minim european, vom avea și pensia minimă europeană

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a discutat despre noua directivă europeană care ar presupune adoptarea salariului minim european. În premieră, acesta a mai dezvăluit o noutate de la Bruxelles. 

Liderul PMP, Eugen Tomac, a venit în platoul DCNEWS TV cu ultimele informații politice din culisele Bruxelles-ului în ceea ce privește propunerea legislativă europeană de adoptare a salariului minim european.

”Comisia Europeană încearcă o serie de criterii esențiale care stau la baza instituirii salariului minim european și sunt mai mult decât binevenite. În România, de exemplu, am avea o creștere de cel puțin 20% a salariului minim european. Pentru că acolo trebuie să te uiți în primul rând la aceste criterii care țin de calitatea vieții, care țin de productivitate, de calitatea vieții, de corelarea salariului minim cu salariul mediu. Din acest punct de vedere, eu cred că această directivă pe care am votat-o ieri este mai mult decât binevenită pentru România, pentru că avem nevoie de această ordine implementată la nivel european.

Și vă mai spun ceva în premieră: după salariul minim european vom avea și pensia minimă europeană. Și aici oamenii trebuie să știe o chestiune foarte importantă: nu înseamnă că toți cetățenii europeni vor avea aceeași pensie sau același salariu minim. Această directivă creează criteriile care stau la bază și care sunt obligatorii. Noi avem trei categorii de salarii minime europene. Sunt țări care au salarii minime până în 700 de euro, cum este și România, țări care au salarii minime până în 1000 de euro, și țări care au salarii minime până în 1500 de euro”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

Citește și:

Salariul minim european. UE adoptă noi norme privind salariile minime adecvate pentru toţi muncitorii

Legislaţia UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmăreşte să amelioreze condiţiile de viaţă şi de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum şi să promoveze progresul economic şi social, informează un comunicat al PE. În acest scop, ea stabileşte cerinţe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislaţia naţională şi/sau de acordurile colective şi ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecţia salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Ţările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme şi nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă naţională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ţinând seama de costul vieţii şi de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.

Potrivit noilor norme aprobate miercuri de eurodeputaţi, negocierea colectivă la nivel de sector şi la nivel intersectorial este un factor esenţial în asigurarea unui nivel adecvat al salariului minim şi, în consecinţă, trebuie încurajată şi consolidată. În ţările în care negocierea colectivă acoperă mai puţin de 80% din lucrători, statele membre trebuie să stabilească, cu implicarea partenerilor sociali, un plan de acţiune pentru creşterea gradului de acoperire al acesteia... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel