Economia românească, evaluată de FMI. Vor fi purtate discuții cu autoritățile

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Monstera)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Monstera)

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul, în perioada 30 mai - 10 iunie, pentru analiza anuală a economiei româneşti.

Analiza anuală a economiei româneşti este cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV, a anunţat miercuri reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală şi de Est, Nadeem Ilahi.

"Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri", informează un comunicat al instituţiei financiare remis Agerpres.

"La finalul vizitei, este aşteptat ca misiunea FMI să susţină o conferinţă de presă", se arată în comunicat

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

BNR nu poate contracara efectele inflației

Consiliul de Administrație al BNR nu se arată prea optimist cu privire la evoluția inflației, o inflație care se anunță a rămâne extrem de ridicată până în iunie... 2023. Anul se va încheia cu o inflație de 12,5% arată previziunile momentului, iar iunie 2023 nu ne va găsi mai bine - 12,4%. Scenariile anterioare vorbeau de 9,6%, respectiv 5%, ceea ce arată că suntem departe de ceea ce se anticipa. 

”În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că evaluările actualizate relevă o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflaţiei pe întregul orizont de prognoză. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să îşi accentueze creşterea în T2/ 2022 – până la 14,2% în iunie, faţă de 11,2% în proiecţia precedentă –, şi să descrească doar uşor în următoarele patru trimestre, ajungând la 12,5% în decembrie 2022 şi la 12,4% în iunie 2023, mult peste nivelurile de 9,6%, respectiv 5,0% prognozate anterior. Totodată, după o ajustare descendentă relativ abruptă probabil consemnată ulterior pe fondul unor ample efecte de bază, ea este aşteptată să se reducă treptat şi să rămână la finele orizontului prognozei la 6,2%, semnificativ deasupra intervalului ţintei, precum şi a valorii previzionate în februarie, de 3,2%”, se menţionează în Minuta CA al BNR, citată de Ziarul Financiar, conform Mediafax.  Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel