Invitat în studioul Antena 3 la emisiunea „Adevăruri de viață” moderată de Dana Chera, analistul Bogdan Chirieac a explicat care sunt, în opinia sa, cauzele nivelului de inflație care îi afectează în prezent pe români.
„De la marea criză din 2008, când s-au evaporat de pe bursă peste noapte 50 de trilioane de dolari, ceea ce înseamnă de trei ori Produsul Intern Brut al Statelor Unite. După multă vreme, state puternice au început să ofere dobânzi negative la depozitele bancare. În România, depui într-un cont bancar și te aștepți să primești ceva în plus. În Elveția, în Germania, îți dă cu minus. Guvernul German emis obligațiuni cu scadență la 10 ani cu dobândă negativă. Așadar, cetățeanul german cumpăra obligațiuni pe care scria «Deutschland» și primea mai puțin. A fost o luptă de vreo 10 ani ca să aprindă inflația și într-un final a crescut dobânda de referință cu 0,15%”, a explicat Bogdan Chirieac.
Inflația este preferabilă deflației
În opinia sa, această strategie macroeconomică de creștere a inflației era necesară deoarece reversul ar fi fost mult mai periculos: „Este catastrofală deflația, pentru că oamenii nu mai consumă, se închid fabrici, crește șomajul, cheltuielile statului cresc și atunci Statle Unite au început să injecteze lunar 70 de miliarde de dolari în băncile lor. Același lucru se întâmplă până în septembrie anul acesta cu Banca Centrală Europeană în zona euro. Așadar, pornirea inflație era un lucru de așteptat”.
Majorarea salariilor la stat a ridicat inflația
Cât despre felul în care fenomenul global al creșterii nivelului inflației îi afectează pe români, Bogdan Chirieac a precizat: „În România se întâmplă următorul fenomen: Guvernul are un program de guvernare. Ținând seama că România privatizat pe nimic telecomunicațiile, resursele minerale, energia, băncile, asigurările și multe alte zone cu profit foarte mare, Guvernul nu are de unde să ia. Programul de guvernare este interesant, nu știu dacă e bun sau rău, vom vedea la sfârșit, în care forțează majorarea salariilor. Majorând salariile la stat, anvelopa salarială a crescut de la 54 miliarde de lei la 81 de miliarde, nu comentez cum au crescut salariile. Problema este că Guvernul nu le-a cerut acestor oameni și performanță, le spus «Rămâneți așa cum sunteți». Iar acei bani în plus fiind în piață, ei s-au dus în consum, având o contribuție la creșterea inflației”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News