Dănileț atacă democrația, negând dreptul de vot al parlamentarilor în cazul Stan

Membrul CSM Vasilică Dănileț analizează pe blogul său o declarație a unui parlamentar. Acesta a decis să voteze împotriva cererii ministrului Justiției de ridicare a imunității parlamentare, pe motiv că nu crede în vinovăția colegului său. Potrivit magistratului, acestă decizie este o dovadă că ”unii parlamentari nu ştiu în ce constă rolul lor în procedura de încuviinţare a arestării unui parlamentar”. Existența sau nu a motivelor de arestare nu sunt stabilite de parlamentari, ci doar de judecători, mai spune membrul CSM.

După analiza magistratului, votul dat de parlamentari e redus la minim, până la inutilitate. El precizează de asemenea, că parlamentarii nu au nevoie să aprecieze dacă este sau nu necesară arestarea.

”Votul Parlamentului e cel care asigură păstrarea imunității, pentru că este normal ca în orice țară și orice Parlament să existe o minimă imunitate pentru ca un parlamentar să nu poată fi cercetat fără a exista control. Parlamentul ar trebui să decidă dacă organele de anchetă pot începe sau nu urmărirea”, a declarat pentru De Ce News Septimiu Pârvu, director adjunct al Asociației Pro Democrația. Deși este o practică prin care membrii legislativului se pot apăra reciproc, ” dacă ar fi eliminată, ar deschide calea spre abuzuri. Nu cred că un parlamentar poate fi anchetat ca orice alt cetățean, trebuie să existe acest filtru al imunității”, a precizat dl. Pârvu.

”Nu este o simplă constatare acest vot. Rolul parlamentului este să vadă dacă arestarea se justifică prin raportare la fapta care se impută la niște dovezi din dosar sau este o simplă șicană făcută de putere. Din acest punct de vedere, ăsta este rolul Parlamentului. Dacă nu ar exista, Parchetul ar putea, când se votează Constituția de exemplu, pentru ca opoziția să nu fie prezentă, să-i aresteze pe toți sau pe jumătate dintre membrii opoziției”, explică pentru De Ce News senatorul PSD, Toni Greblă.

Senatorul social-democrat amintește de cazul Adrian Severin, când s-a cerut ridicarea imunității de către Parlamentul European, pentru începerea urmăririi penale.

”Domnul Dănileț să citească drept constituțional. Parlamentarii Europeni au imunitate. La cazul Adrian Severin s-a cerut ridicarea imunității nu pentru arestare, ci pentru începerea urmăririi penale. Domnul Dănileț este mai cu moț decât PE, așa cum înainte unii erau mai cu moț decât PC al URSS, voiau să fie și mai comuniști decât comuniștii.  Să propună PE eliminarea imunității parlamentarilor europeni. El aparține puterii judecătorești, să vadă cum funcționează justiția și să lase puterea legiutoare să funcționeze după regulile ei,” conchide Toni Greblă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel