Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, nu mai sta, fă-o acum, spune Adrian Negrescu. Scenariul unei adevărate ”bombe sociale”

arhivă personală
arhivă personală

În ultimii ani, prețurile în domeniul imobiliar nu au scăzut, așa cum credeau unele voci că ar fi urmat să se întâmple, din contră, au crescut semnificativ. 

Astăzi, prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la o medie de 1800 de euro. Analistul economic Adrian Negrescu consideră că nici recesiunea pe care o anticipează pentru 2025 nu va putea opri această scumpire continuă. 

”Când sunt întrebat, le recomand celor care vor să-și cumpere o locuință să o facă, să nu mai stea, pentru că în eventualitatea unei crize, aceasta va accentua și mai mult presiunea pe marile orașe. Dacă va veni criza, vor fugi și mai mulți oameni din mediul rural către marile orașe, pentru a găsi un salariu mai bun. Și, atunci când cererea e mare în piața imobiliară, prețurile nu scad. Dacă aveam o dezvoltare economică normală, în care oamenii să nu fie disperați să fugă într-un alt oraș, în căutarea unui salariu mai bun, piața imobiliară putea înregistra și scăderi” a declarat analistul economic, conform ziare.com

Prin urmare, un prim motiv al prețurilor crescute sunt date de plecarea românilor din localitățile mici către marile orașe. ”E o migrație puternică a populației către orașe, în căutarea unui salariu mai mare, a unor condiții mai bune de trai, ceea ce înseamnă presiune pe piața imobiliară. Ori la achiziții - dar aici mai puțin, ori la închiriere. Chiriile vor ieși în prim-plan în orizontul 2025-2026 pentru majoritatea orașelor importante din țară” consideră Adrian Negrescu. 

O bombă socială

El afirmă că e nevoie de transfer tehnologic în România, de o reindustrializare, pentru a tempera enclavizarea economică. ”Mi-e teamă că România va deveni o țară în care frustrările de natură socială, economică se vor accentua, iar ideea că există cetățeni de ranguri diferite - avantajați, pentru că trăiesc și marile orașe și alții dezavantajați - părăsiți de autorități, în orașe mici și în mediul rural, se va putea transpune într-o adevărată bombă socială și ne referim în primul rând la natalitate. Una e să stimulezi natalitatea - să oferi școli, grădinițe, spitale în mediul urban, alta e să-i abandonezi pe cei din mediul rural, unde numărul cabinetelor medicale este din ce în ce mai mic”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel