Cuvintele lui Iisus descoperite pe un papirus. Dezvăluirea cutremură creştinismul

Karen L. King, un istoric de la Harvard Divinity School, specializat în creştinismul timpuriu, a descoperit un fragment dintr-un papirus scris în limba coptă în secolul al IV-lea ce conţine o frază nemaivăzută în scripturi: „Şi Iisus le-a spus: «Soţia mea...»”, scrie descopera.ro.

Autor: Adina Predescu

Fragmentul este mai mic decât o carte de vizită, conţine opt rânduri de text ce pot fi citite cu ajutorul unei lupe şi conţine, printre altele, şi o altă propoziţie surprinzătoare, prin care Iisus afirmă că “ea va fi discipolul meu”, informează descopera.ro.

Până ieri, Dr. King a arătat papirusul doar unui număr restrâns de specialişti în papirologie şi în limbă coptă, concluzionând că nu este vorba despre un fals. Acum, King şi colaboratorii săi afirmă că doresc să colaboreze cu mai mulţi specialişti pentru a descoperi noi secrete ale papirusului inedit.

Conform descopera.ro, cercetătorii susţin că o astfel de descoperire dezvăluie posibilitatea ca Iisus să fi fost însurat şi ca printre discipolii săi să se numere şi femei, discuţii relevante şi în ziua de astăzi, pe măsură ce există discuţii ca femeile să îmbrace haina preoţească.

"Acest fragment sugerează că printre primii creştini exista această tradiţie, că Iisus ar fi fost căsătorit", explică Dr. King. "Deja ştiam că în secolul al II-lea a existat o discuţie controversată pe tema căsătoriei lui Iisus, credincioşii întrebându-se dacă ar trebui să se căsătorească şi să facă sex", a mai explicat specialista.

Nu se ştie unde sau când a fost descoperit acest papirus, deţinătorul său achiziţionându-l în 1997 de la un cetăţean german, pentru ca în 2011 acesta să îl aducă Dr. King. Conform aceleiaşi publicaţii, papirusul a venit însoţit de o notă scrisă de mână, în limba germană, ce menţiona numele unui profesor de Egiptologie din Berlin, acum decedat, şi care afirma că este "singurul text în care este menţionat faptul că Iisus avea o soţie".

Ceea ce a convins-o pe Dr. Luijendijk că papirusul este autentic a fost decolorarea cernelei pe fibrele de papirus şi urmele de cerneală îmbibată din fibrele îndoite aflate la marginile rupte ale papirusului. "Ar fi imposibil de falsificat", a explicat Dr. Luijendijk.

Dr. King a afirmat că va încerca să-l convingă pe proprietar să renunţe la anonimat, pentru a nu stârni teorii ale conspiraţiei. De asemenea, tot ea a mai adăugat că nu vrea ca această descoperire să fie asociată cu renumitul best-seller al lui Dan Brown, “Codul lui DaVinci”, în care se precizează că Iisus ar fi avut o soţie: "Vă rog, nu scrieţi că această descoperire demonstrează că Dan Brown a avut dreptate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel