Cristian Mungiu îi răspunde preotului care i-a numit filmul "o ruşine"

Regizorul Cristian Mungiu speră ca părerea preotului protopop care i-a numit filmul "o ruşine" să nu fie împărtăşită şi de alţii, adăugând că pelicula sa invită la meditaţie asupra rolului religiei în societate. 

Protopopul Vasile Pârcălabu a făcut o recenzie succintă şi dură filmului "După dealuri," regizat de Cristian Mungiu, numindu-l "o ruşine." Opinia protopopului este susţinută şi de Biserica Ortodoxă Română. Deşi nu a vizionat filmul, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că declaraţia lui Vasile Pârcălabu "este suficientă."

Cristian Mungiu îşi doreşte ca părerea protopopului să nu fie împărtăşită şi de alţi reprezentanţi ai bisericii.

"Sper, în continuare, că opinia exprimată la cald de domnul protopop de Vaslui nu reprezintă decât punctul domniei sale de vedere - şi că Biserica Ortodoxă Română nu va rata ocazia oferită de acest film de a intra într-o conversaţie despre valorile pe care ea le promovează şi despre importanţa lor pentru societatea românească de astăzi," a declarat regizorul pentru Adevărul.

Cristian Mungiu infirmă speculaţiile conform cărora filmul său urmăreşte realitatea eveimentelor de la Tanacu.

"'După dealuri' nu vorbeşte despre ce s-a întâmplat la Tanacu - n-am fost de faţă şi nu putem decât să avem un punct de vedere - subiectiv. Mai mult - spre deosebire de cărţile doamnei Tatiana Niculescu Bran, de care filmul e inspirat, povestea pe care o aduc eu pe ecran nu foloseşte numele oamenilor reali şi nu respectă în mod deliberat biografiile şi motivaţiile acestora - propunându-şi să fie o operă ficţională care să invite la o meditaţie mai generală despre rolul religiei în societate astăzi," a spus regizorul.

Cristian Mungiu spune că filmul său nu denigrează pe nimeni şi că oamenii din România au mereu o problemă cu imaginea ţării lor.

"Filmul prezintă nişte întâmplări. Nu denigrează pe nimeni, nu generalizează şi nu susţine vreo clipă că punctul de vedere al personajului este şi cel pe care l-ar împărtaşi Biserica Ortodoxă Română (...) Filmul este ca o oglindă - dacă îl priveşti şi nu-ţi place ce vezi trebuie să te schimbi pe tine, să te îngrijeşti - nu să dai vina şi să te răzbuni pe oglindă, că ea n-are nicio vină - te arată aşa cum eşti," explică regizorul peliculei "După Dealuri."

Acesta mai adaugă faptul că nu trebuie băgat gunoiul sub preş, ci e nevoie să se vorbească deschis despre problemele societăţii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel