EXCLUSIV  Coreea de Sud, pregătită să împărtăşească tehnologii nucleare importante cu România. Cooperare trilaterală, cu SUA, Coreea de Sud şi România

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

E.S. RIM Kap-soo, ambasadorul Coreei de Sud în România, a anunţat că ţara sa este pregătită să împărtăşească tehnologii nucleare şi pe bază de hidrogen cu România, dar şi că se pot pune bazele unei cooperări trilaterale, în care să fie inclusă şi SUA. 

"În ceea ce priveşte sectorul energetic, suntem pregătiţi să aducem o contribuţie la construcţia unor reactoare nucleare noi, sau SMR, aceste reactoare mai moderne, şi de asemenea la mentenanţa reactoarelor nucleare actuale. Şi pe lângă asta suntem pregătiţi să susţinem guvernul român în dezvoltarea energiilor regenerabile cum ar fi energia din hidrogen sau cea solară.

La nivel guvernamental am decis să mergem înainte cu aceste domenii şi acum este responsabilitatea companiilor, şi din câte ştiu companiile coreene deja au explorat posibilitatea specifică de cooperare cu companii din România. Nu ştiu detalii exacte despre proiecte specifice", a declarat E.S. RIM Kap-soo.

"Despre reactoarele modulare, impresia în România este că acesta e un proiect american. Ştiu că este o ţară cu tehnologie de nivel înalt, dar sunteţi parte şi din acest proiect?", a intervenit Bogdan Chirieac.

"Da, ne gândim la o cooperare trilaterală între Coreea de Sud, România şi Statele Unite. Pentru a putea avea tehnologia, resursele financiare şi puterea de construcţie. Ar fi mult mai bine să o facem într-un mod trilateral cu Statele Unite. Acelaşi lucru se aplică şi celorlalte centrale nucleare. Vom implica şi ceilalţi parteneri strategici, cum ar fi Statele Unite. Din câte ştiu va fi o cooperare trilaterală. România, Statele Unite, Coreea. Şi poate unul sau doi partneri în plus, depinde de guvernul României.

Dar ceea ce pot să spun este că Coreea de Sud sigur va fi parte din acele proiecte", a replicat ambasadorul.

"Se utilizează multă energie nucleară în ţara dumneavoastră?", a mai întrebat Chirieac. 

"Da, în ceea ce priveşte energia nucleară am fost puşi la numărul 5 in lume, în ceea ce priveşte producerea energiei nucleare. Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică suntem numărul 5", a mai spus Excelenţa Sa.

Coreea de Sud, reactoare similare cu cele de la Cernavodă, cu tehnologia CANDU


"Avem şi noi reactoare CANDU în Coreea şi am procesat electricitate cu acest model. Avem experienţă cu CANDU şi putem să le operăm. Da, cum spuneam, sunt multe oportunităţi. Suntem gata să participăm în proiecte nucleare în România", a completat ambasadorul sud-coreean.

Iată restul dialogului dintre cei doi: 

Chirieac: Şi aţi menţionat ceva foarte important, energia viitorului, hidrogenul. Aveti experienţă în acest domeniu? Şi ce fel de cooperare aţi propus către guvernul român, pentru că din câte înţeleg România are bani disponibili pentru asta prin PNRR. 

RIM Kap-soo: Da. Anul trecut în decembrie când Primul ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor au vizitat Coreea, la turul ghidat au fost introduşi şi unei companii foarte mari, Hyundai Rotem, care produc trenuri cu hidrogen, autobuze cu hidrogen, tramvaie cu hidrogen. Aşa că la acel moment, delegaţii au văzut cu ochii lor au făcut un test drive cu vehicule pe hidrogen.

Chirieac: Nu ştiu detalii exacte, dar din câte cunosc Coreea e una dintre cele mai bune ţări în ceea ce priveşte producţia de hidrogen şi aplicarea acesteia la vehicule cum ar fi tramvaiele sau trenurile.

RIM Kap-soo: Da. Suntem pregătiţi să împărtăşim această tehnologie cu România. Aşa cum spuneam sunt multe domenii, în alte cuvinte, domeniul nuclear şi de asemenea energie regenerabilă cu hidrogen. Acestea necesită multe investiţii pentru a creşte relaţiile economice până la nivelul parteneriatului strategic.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel