Coplata în sănătate, un "experiment" care va fi evaluat la finele lui 2013

eugen_nicolaescu
eugen_nicolaescu

Autoritățile de la București au stabilit cu repezentanții FMI ca la sfârșitul anului în curs să aibă loc o evaluare a efectelor produse de suma "modică" pe care pacientul român va fi obligat să o plătească începând cu 1 martie, urmând ca numai după această evaluare să se decidă dacă va mai fi menținută coplata sau dacă se va modifica, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

"În discuţiile cu FMI am convenit ca la sfârşitul anului vom face o evaluare a modului în care coplata a produs efectele pe care noi le-am aşteptat, dacă ea a fost suficientă sau nu, urmând ca după această evaluare să ne gândim pentru anii următori cum procedăm: poate o excludem complet, poate o reformulăm, mi-e greu să spun astăzi", a anunţat la Parlament Eugen Nicolăescu, citează NewsIn.

Potrivit ministrului Sănătății, "Valoarea ei va fi de până la 10 lei, nu s-a hotărât dacă o facem diferenţiat: pentru anumite specialităţi doi lei, pentru altele 10 lei, pentru altele opt lei, nu am hotărât acest lucru. Avem discuţii deschise cu asociaţiile profesionale, patronale, vom discuta cu asociaţiile de pacienţi. După cum ştiţi, astăzi se publică pe site-ul ministerului şi al Casei de Sănătate contractul cadru care va intra în vigoare la 1 martie şi de aici încolo avem timp la dispoziţie circa două săptămâni să tot discutăm cum o să fie coplata", a mai declarat Nicolăescu, reamintind că măsura coplății este un angajament mai vechi luat cu FMI, iar banii strânși vor rămâne la spitale.

Nicolăescu a precizat că ministerul s-a angajat că, începând cu contractul-cadru, respectiv cu 1 martie 2013, să fie implementat un sistem de coplată "pe caz externat".

"Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat", a mai spus ministrul Sănătății.

Pe de altă parte, șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a declarat, tot marţi, că nu a discutat detaliat despre coplată la această vizită, dar în opinia sa, plata modică ar putea fi de 10 lei pe zi. ”Ideea este să avem o coplată modestă, simplu de aplicat pentru serviciile medicale. Reacția mea ar fi că nivelul acesteia ar putea fi de 10 lei pe zi, dar autotitățile trebuie să hotărască. Dacă este mică, coplata nu va avea nicio semnificație, nu va avea niciun efect”, a spus Erik de Vrijer.

"Introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles", a mai precizat de Vrijer, menționând că nu a discutat despre modul în care va crește pe viitor coplata.

"Cred că se va face o evaluare. Nu avem, ca la energie, un calendar de liberalizare”, a menţionat Erik de Vrijer.

Despre aceeași temă, premierul Victor Ponta a precizat, marți, că lămuriri suplimentare legate de coplată - dacă se achită pe zi sau la externare - vor putea fi date de către ministrul Sănătăţii în martie, când vine şi cu pachetul de bază.

"Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat", a spus Ponta, citează Mediafax.

Întrebat dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare, Ponta a răspuns: "Tocmai de aceea vreau în momentul în care ministrul Sănătăţii face toată procedura până în martie, întâi să o prezinte în Guvern şi după aceea şi nouă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel