Comerţul cu grâu al Egiptului sub semnul întrebării

grau
grau

Comerţul cu grâu cel mai mare cumpărător mondial, Egiptul, ar putea fi afectat, conform  Bloomberg, după scandalui iscat în jurul unei nave care transportă un astfel de produs din România.

Procuratura din Egipt analizează acest caz după ce inspectorii de la Autoritatea pentru carantină au oprit nava care transporta 63.000 de tone de grâu în portul Safaga pentru conţinut de seminţe de mac, a informat Ministerul agriculturii din Egipt. Grâul provine de la firma Cerealcom Dolj, a declarat o sursă din apropierea acestui dosar.

O eventuală respingere a acestei livrări ar putea relansa îngrijorările cu privire la autoritatea guvernamentală care inspectează livrările de grâu destinate Egiptului. Anul trecut o confuzie similară i-a determinat pe traderi să boicoteze licitaţiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, după ce inspectorii au oprit unele nave care transportau grâu pe motiv că are un conţinut prea mare de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.).

În luna noiembrie a anului trecut, Egiptul a emis un decret conform căruia inspecţiile grâului vor fi efectuate de o entitate a Ministerului pentru Comerţ, însă Autoritatea pentru carantină a contestat în justiţie acest decret.

Comerţul cu Egiptul "a fost aruncat din nou în incertitudine cu privire la cerinţe şi cine controlează procesul de inspecţie. Orice respingere a unei livrări de grâu cumpărată de GASC ar putea să provoace, din nou, confuzie în rândul traderilor şi să îi facă să ezite să mai participe la licitaţii", a declarat Hesham Soliman, preşedintele firmei Medstar for Trading.

Seminţele de mac sunt interzise la import în Egip

Seminţele de mac sunt interzise la import în Egipt. Cantitatea de materii organice, inclusiv seminţe dăunătoare sau toxice, nu trebuie să depăşească 1% din livrările de grâu, potrivit cerinţelor GASC. Deşi conţinutul de seminţe de mac nu este pus în discuţie, cazul a atras atenţia traderilor având în vedere că a venit la doar o săptămână după ce Egiptul a primit foarte multe oferte la ultima sa licitaţie internaţională.

Cu toate acestea, impactul acestui dosar asupra ofertelor şi preţurilor la viitoarele licitaţii va fi unul limitat, iar problema seminţelor de mac nu îi va afecta pe toţi exportatorii, susţine Charles Clack, analist la Rabobank International. "Este un nou caz care ar putea afecta uşor încrederea traderilor, dar cu siguranţă nu va avea amploarea scandalului legat de conţinutul de cornul secarei. Este un incident mult mai izolat comparativ cu scandalul de anul trecut", a spus Charles Clack.

A doua serie de eşantioane din grâul românesc a fost prelevată pentru examinare

Potrivit datelor Bloomberg, nava Wadi Tiba a plecat din portul Constanţa la începutul acestei luni şi a ajuns în portul Safaga de la Marea Roşie undeva la mijlocul lunii august. Ismail Gaber, preşedintele General Organisation for Export & Import a declarat că a doua serie de eşantioane din grâul românesc a fost prelevată pentru examinare, iar o decizie va fi luată în curând.

În replică, autorităţile române şi reprezentanţii traderilor susţin că nu există nicio informaţie oficială cu privire la respingerea unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România din cauza identificării unor seminţe de mac în grâul achiziţionat de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, iar sistemul de monitorizare a calităţii din Portul Constanţa este un filtru foarte bun.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel