Codul Rutier a fost schimbat, normele de aplicare întârzie

Potrivit Codului Rutier, intrat în vigoare din 19 ianuarie,   mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Legea a apărut, dar normele de aplicare mai așteaptă, așa că școlile de șoferi nu pot organiza cursurile pentru conducerea mopedelor.

Pentru o perioadă de timp, încă neprecizată, posesorii de mopede vor trebui doar să le privească și să plătească impozit pentru ele. Potrivit noului Cod Rutier, care a intrat în vigoare din 19 ianuarie, pentru conducerea mopedelor este necesar un permis de categoria AM, care poate fi obţinut doar de tinerii care au cel puţin 16 ani împliniţi. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obţinerea lui depinde de susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor, dar şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului.

Legea a apărut, după ce a fost dezbătută încă din anul trecut și se știa despre modificările care sunt aduse, dar normele pentru punerea în aplicare a unor articole din lege încă nu au apărut.

În momentul de față, școlile de șoferi nu pot organiza cursurile pentru mopede, acestea primind ordine să stopeze orice curs pentru obținerea permisului la categoria A.

Nici instructorii auto nu au stabilit încă tarifele, pentru că autoritățile nu au decis deocamdată de câte ore este nevoie pentru obținerea permisului. În plus, școlile de șoferi trebuie să se doteze și cu mopede, dar deocamdată nu se poate, pentru că nu se cunosc procedurile de achiziție.

Noua metodologie trebuie pusă la punct în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, în aceste condiții fiind posibil să ajungem în vară fără ca deținătorii de mopede să poată circula pe drumurile naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel